Bakina riznica ljepote: ‘Od ideje prirodnog proizvoda do prodaje prođe par mjeseci jer svaki proizvod mora biti savršen’

Ana Kanazir
22. listopada 2022.
Priče
A- A+

Bakina riznice ljepote je brend iza kojega stoje baka, mama, tata i kći te svi imaju svoja zaduženja. Proizvode i prodaju prirodne kozmetičke proizvode od ljekovitog bilja koje se obiteljski uzgaja, destilira i proizvodi u vlastitom pogonu. Najmlađa članica brenda, Elena nam je ispričala sve detalje o brendu, proizvodnji, ali i o ulogama članova obitelji u proizvodnji, pri čemu veliku ulogu ima upravo 80-godišnja baka.

Bakina riznica ljepote u svojoj ponudi ima kreme, tonike, šampone, dezodoranse, meleme,…. Imaju široku paletu proizvoda koji su prilagođeni njihovim kupcima, a sve se radi po starim recepturama i domaćim sastojcima. Postoje već osam godina, a prije prodaje sve isprobavaju članovi obitelji jer žele izbaciti potpuno savršen proizvod.

„Baka je naša muza“

Sve je krenulo od bake koja je uvijek kod sebe u ormaru imala neki proizvod koji je baš u tom trenutku bio potreban za bolove ili prehladu. Sam brend postoji već osam godina, dok se tradicionalnom medicinom kao obitelj bave već četiri generacije.

– Baka je bila, kako mi to volimo reći, naša muza. Od nje je sve počelo i krenulo. Mi smo sve to podigli na viši nivo. Baka i njezine tradicionalne recepture su ostale, ali mi smo obitelj aromaterapeuta te magistara u grani agronomije. Naša kozmetika, kozmetika je sa svrhom te njome pokrivamo sve za njegu tijela, lica, kose.

Elena nam priznaje i kako je jedan od prvih registriranih proizvoda bio melem od gaveza, rađen upravo po tradicionalnoj recepturi baka i prabaka.

Baka ima i svoj melem

Baš svatko u njihovoj maloj proizvodnji ima svoj zadatak, tako jedan dio posla obavlja i baka od 80 godina. Elena nam priznaje da je baka vrlo aktivna i da stalno mora nešto raditi i imati po rukama. Baka je tako zadužena za tradicionalne proizvode kao što su proizvodi od gaveza, nevena, gospine trave, kamilice te drugih ljekovitih biljaka, a ujedno pomaže kod pakiranja i priprema za velike sajmove.

– Čak i imamo melem naziva ‘Bakin melem’, a on je sastavljen od pet vrsta biljaka, odnosno od gaveza, kantariona, nevena, kamilice i stolisnika. To je melem kojim nas je mazala od kad sam puzala, a zadužen je za apsolutno sve kožne probleme. Proizvod koji bi svaka obitelj trebala imati u svojoj kućnoj ljekarni, kaže nam Elena.

Osim bake, ona i mama rade dio posla koji je najviše vidljiv kupcima, odnosno zadužene su za administraciju, marketing, proizvodnju i distribuciju, a međusobno se nadopunjuju. Mama je aromaterapeut i formular kozmetike, dok je Elena mag. ing. fitomedicine. Tata je s druge strane, zadužen za uzgoj i preradu ljekovitog i aromatičnog bilja.

bakina riznica ljepote

Bakina riznica ljepote | foto: privatna arhiva

Sve biljke uzgajaju sami

Iako postoji velik broj brendova koji prodaju prirodnu kozmetiku, koja je danas vrlo popularna, Bakina riznica ljepote je ipak po nečemu drugačija.

– Mi se ne bavimo samo prirodnom, već organskom kozmetikom. Voda je prirodna, ali nije ljekovita. U svakom prirodnom proizvodu, kada gledate sastav piše voda (aqua), dok kod nas voda u proizvodu ne postoji. Naši svi proizvodi rađeni su u hidrolatima bilja koje sami uzgajamo u kontroliranim uvjetima, otkrila nam je Elena.

Dodala je kako se bave uzgojem lavandina, domaćih starinskih sorti ruža, njemačke kamilice, smilja, kadulje i mente. Sve ovo se nalazi na poljima u Zagorskim selima, gdje se nalazi i proizvodnja, dok je jedan dio na Hvaru, gdje se uzgaja smilje.

bakina riznica ljepote

Bakina riznica ljepote | foto: privatna arhiva

Svi se proizvodi prvo isprobavaju u obitelji

Neki proizvodi su nastali iz čiste potrebe, objašnjava nam Elena i navodi za primjer šampon Angelinu koji je namijenjen ublažavanju i liječenju seboreičnog dermatitisa. Iako su dugo radili na ovoj formuli, na kraju su dobili proizvod koji je riješio njihov problem sa seborejom, a onda je bio spreman i za prodaju.

– Volimo biti u toku s trendovima, ali sve proizvode koje napravimo prije no što ih lansiramo u prodaju dajemo na test članovima obitelji. Jer svaki naš proizvod je s nekom svrhom. Također, koliko možemo volimo slušati potrebe naših kupaca. Ali od ideje proizvoda do njegovog ‘lansiranja’ u prodaju prođe par mjeseci jer svaki proizvod koji izbacimo mora biti savršen. Mi smo mali proizvođači (ili se bar tako smatramo) i kod nas nema mjesta za greške, naglasila je Elena.

bakina riznica ljepote

Bakina riznica ljepote | foto: bakina riznica ljepote, privatna arhiva

Umirovljenici su vjerni tradiciji

Umirovljenici najviše kupuju meleme od tradicionalnih ljekovitih biljaka, kao što su gavez, neven, kamilica, gospina trava, stolisnik, a Elena priznaje i kako jako vole njihov šampon od koprive koji jača korijen kose. Dodaje i kako je kod starijih osoba vrlo važna pravilna njega kože.

– Starijim osobama uvijek preporučimo našu dnevnu i noćnu kremu od smilja koje je i anti age. U njima se nalaze kvalitetna ulja kao što su ulje koštice marelice te ulje argana, vitamin E te hijaluron.

Gdje se mogu kupiti proizvodi Bakine riznice ljepote?

Proizvodi se mogu vidjeti, odabrati i naručiti na ovoj web stranici, njihovoj Facebook stranici ili Instagram profilu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap