Znate li koliko je veliko zemljište za ‘jedan dan oranja’ ili ‘jednu motiku’?

Jasmina Grgurić Zanze
6. studenoga 2018.
Novosti
A- A+

Kada je riječ o mjerenju površina, danas se pouzdamo u kvadratne metre i tu je stvar poprilično jasna. Međutim, nije oduvijek bilo tako, a u nekim dijelovima Hrvatske i dalje se upotrebljavaju mjerne jedinice poput katastarskog jutra, klaftera, duluma, mekote, lanca…

Ilustracija: Pixabay

Kvadratni metar opće je poznata jedinica za mjerenje površine te označava onu koja je jednaka kvadratu čije četiri stranice imaju duljinu od jednoga metra. Na toj jedinici počivaju i ostale mjere pa tako imamo “ar” koji označava površinu od 100 četvornih metara i “hektar” koji je sto ara, odnosno 10.000 m2. Kvadratni kilometar je pak sto hektara, odnosno milijun metara kvadratnih. Kada govorimo o zemljištima, često se koristi i “jutro” koje čini 1.600 četvornih hvata, odnosno 5.754,642 m2.

No, osim jutra kao najpoznatije oznake za veliku površinu zemlje, u nekim krajevima Hrvatske i danas su se zadržale mjerne jedinice koje svoju primjenu sežu iz davne prošlosti. To su dulum, ral, klafter, mekota, lanac, ral te posebno simpatični i očito najpraktičniji za svakodnevnu komunikaciju – jedan dan oranja i jedna motika zemlje.

Pa, krenimo ih prevesti, u slučaju da vam netko kaže da ima zemljište veličine za jedan dan oranja ili da mu treba jedna motika zemlje. Ukoliko niste znali, jedna motika zemlje uopće nije malo, već ona iznosi čak 800 m,dok jedan dan oranja obuhvaća znatno veću površinu od 4.000 četvornih metara.

Nadalje, drugo ime za ral zapravo je “katastarsko jutro” te je riječ o veličini već gore navedenog jednog jutra. Lanac je veličine 7.193,3 kvadratna metra, dok jedan dulum iznosi 1.000 četvornih metara. Klafter je pak pučki naziv za četvorni hvat koji iznosi 3,596652 m2.

Ostaje nam još mekota, koja se dijeli na staru i novu. Stara mekota je zapravo jedan ral, dok je nova mekota 1.200 klaftera, odnosno četvornih hvata te samim time iznosi nešto manje od rala, 4 315,982 m2.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap