Život na svjetioniku: ‘Svjetioničarski posao je kao veliki zatvor, moramo bdijeti uz svjetionik 24 sata’

Ana Kanazir
3. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Victor Cheblis je 79-godišnji svjetioničar i ribar iz Libanona, koji je u mirovinu otišao nakon 41 godine rada, a sada se svjetioničarski posao samo nastavio na iduće generacije, na njegovog sina i unučad. Kaže kako je svjetioničarski posao jako težak, ali i kako njegov život čine upravo svjetionik i more, u koje je zaljubljen.

Svjetioničar Victor

svjetioničar Victor | foto: Screenshot HRT

Svoju ljubav prema svjetioniku je prenio i svojim sinovima koje je odmalena vodio na posao, a koji će sada nastaviti njegov rad. Otkrio je kako izgleda život svjetioničara, ali i koje još hobije ima.

Svjetioničarski posao se nastavlja generacijama

Njegova obitelj je u Libanonu od 1835. do danas i svi ih znaju. Prvo je na svjetioniku radio njegov djed, potom njegov otac, a on je još kao mali pomagao ocu i stricu, a onda je posao naslijedio on. Sada je u mirovini, ali mu se teško odvojiti od ovog posla pa i dalje zajedno sa sinovima pazi na svjetionik, popravlja ga po potrebi i održava ga kako bi radio za još mnoge generacije koje tek dolaze.

Kako kaže Victor, svjetionik se ne smije ugasiti ni na sekundu jer brodovima pokazuje put do luke i zato uvijek netko mora raditi i budno paziti na sve što se događa. Upravo je svojim sinovima koji rade na svjetioniku prenio sličnu poruku, a to je da uvijek moraju paziti što se događa i uvijek moraju imati oči širom otvorene, prenosi HRT.

Svoje vrijeme provodi na moru

Otkrio je kako se u posao zaljubio kao dijete, ali i koliko je zapravo ovaj posao težak.

– Svjetioničarski posao je kao veliki zatvor. Ako se dogodi neki smrtni slučaj, samo jedan od nas može otići jer netko mora ostati ovdje. Ako se nešto slavi, ne možemo svi otići, jer moramo bdjeti uz svjetionik 24 sata na dan, rekao je svjetioničar Victor i dodao kako se u ovaj posao zaljubio kada je bio dijete, ali kako je i dalje zaljubljen u njega.

Osim svjetionika, svoje vrijeme Victor provodi i na moru. Ima mali čamac kojim plovi i bavi se ribarstvom za koje kaže da mu je hobi.

– Naš život su more, svjetionik. Svjetionik i more. Kako svjetionik pripada moru, tako mu i mi pripadamo, objasnio je Victor.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap