Živi zid traži da se odmah uvede minimalna mirovina od 3.200 kuna!

Jasmina Grgurić
4. veljače 2019.
Novosti
A- A+

“Situacija s mirovinama trebala bi zabrinuti svakoga od nas jer ćemo očito u starosti postati socijalni slučajevi. Živi zid se oštro protivi da se bilo kakav državni novac daje na upravljanje bankama, a također tražimo da se odmah uvede minimalna mirovina u iznosu 3200 kuna.”

branimir bunjac

Foto: Zastupnik Živog zida Branimir Bunjac | Youtube screenshot

Na informacije HANFA-e kako se u mirovinskim fondovima nalazi čak stotinu milijardi kuna, reagirala je i stranka Živi zid. Iz drugog stupa mirovinu trenutno prima manje od 250 građana.

Hanfa predviđa da će dvije trećine imovine članova u drugome stupu i ostati u drugome stupu, a da će jedna trećina otići u prvi stup. To bi značilo da će 30 milijardi kuna biti uplaćeno u prvi stup, jer će članovi čija je to imovina dobivati veću mirovinu iz prvog stupa. Predlažu građanima da ulažu u dobrovoljni, treći stup uz državne poticaje kako bi im mirovina bila veća.

Iz Živog zida smatraju da od tih sto milijardi kuna umirovljenici neće imati nikakve koristi te da je situacija s mirovinama zabrinjavajuća. Poziv na štednju nazivaju skandaloznim te traže uvođenje minimalne mirovine.

U mirovinskim fondovima imamo sto milijardi kuna. Ulaganje u startupove tek sredinom 2019.

“Ovih dana nas je HANFA putem medija diskretno obavijestila da ćemo u budućnosti imati još bjednije mirovine nego što ih imaju sadašnji umirovljenici. Priznaju da je država uplatila ogromnih 100 milijardi kuna u mirovinske fondove, ali da od toga nećemo imati skoro nikakve koristi.
Sada nas pozivaju da sami štedimo u dobrovoljnom tzv. trećem mirovinskom stupu, što je upravo skandalozno”- rekao je saborski zastupnik Branimir Bunjac.

Pravo je pitanje otkuda štedjeti, dodaje, te pita kakve su garancije da će treći stup biti isplativ?

“Situacija s mirovinama trebala bi zabrinuti svakoga od nas jer ćemo očito u starosti postati socijalni slučajevi. Živi zid se oštro protivi da se bilo kakav državni novac daje na upravljanje bankama, a također tražimo da se odmah uvede minimalna mirovina u iznosu 3200 kuna” – zaključio je na svom Facebook profilu Bunjac.