Živi zid pokreće referendum, traže ukidanje financiranje stranaka iz proračuna

Josip Mihaljević
10. travnja 2019.
Novosti
A- A+

Po svemu sudeći Hrvatska se nalazi u referendumskom periodu. Tek nakon što su splasnule reakciju na propadanje dviju referendumskih inicijativa (o Istanbulskoj konvenciji i izmjeni izbornog zakona), sindikati su najavili referendum protiv rada do 67. Sada se javio i Živi zid, koji traže referndum o ukidanju financiranja političkih stranaka iz proračuna, a prikupljanje potpisa trebalo bi biti u svibnju.

živi zid referendum

Foto: Youtube screenshot

Kako raste potpora referendumskoj inicijativi ’67 je previše’, hrvatska se javnost danas upoznala s još jednom referendumskom inicijativom. Iza nje stoji Živi zid i traže potpuno ukidanje financiranja političkih stranaka iz proračuna pod motom “Uzmite novac strankama”, piše hr.n1info.com.

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić zajedno s kolegama danas je održao konferenciju za medije na kojoj su najavili kako će prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma krenuti već idućeg mjeseca, u svibnju!

“Hrvatska je financijski, demografski, ekonomski i moralno u potpunosti devastirana, a nedopustivo je da teret te krize ne snose oni koju su je prouzročili – politički establišment i sve stranke te pojedinci koji su sudjelovali u vlasti, nego je snose umirovljenici s malim mirovinama, bolesna djeca za koju nema lijekova, zdravstveni sustav koji se urušava i svi građani koji se svakodnevno iseljavaju”, poručio je Sinčić.

Smatra da su političari godinama donosili loše odluke, a za to nisu odgovarali. Upravo iz tog razloga odlučili su se na organizaciju referenduma kojim bi se potpuno ukinulo proračunsko financiranje rada političkih stranaka. One bi se, radije, trebale financirati iz članarina i donacija.

Istaknuo je kako su stranke uvijek “u prvom redu” kada dolazi do naplate, a u isto vrijeme za radnike Uljanika sedam, osam mjeseci nema plaće.

“Nedopustivo je i da je država potpuno paralizirana kada imamo bolesno dijete i građani se mimo države moraju organizirati i skupljati novac za stvar koje su odavno trebale biti riješene”, kazao je.

Kazali su kako očekuju barem 500.000 potpisa, što je za nešto više od 100.000 više nego što je potrebno za raspisivanje referenduma.

živi zid referendum
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap