Živi zid na javnoj tribini predložio da minimalna mirovina bude 3200 kuna

Josip Mihaljević
20. prosinca 2018.
Novosti
A- A+

Saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac bio je predavač na javnoj tribini o mirovinskoj reformi održanoj u Varaždinu. Bunjac je ukratko obrazložio razloge zbog kojeg je mirovinski sustav u teškom stanju, a nakon toga su krenuli sa svojim prijedlozima za povećanje mirovina.

Branimir Bunjac | Snimak zaslona

Živi zid je u prostorijama Mjesnog odbora Biškupec u ponedjeljak u Varaždinu održao javnu tribinu na temu mirovinske reforme. Glavnu riječ vodio je saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac, a pomagali su mu tamošnji županijski vijećnici Mladen Rogina i Marijan Dominko, piše sjeverni.info.

Pred stotinjak okupljenih znatiželjnika Bunjac je obrazložio uzroke teškog stanja mirovinskog sustava, poteze Vlade nazvao nedostatnima, a nakon toga je ponudio rješenja koja predlaže Živi zid.

Iako će vam ovaj popis djelovati kao lista želja, Živi zid bi uveo zakon o zajamčenoj minimalnoj mirovini i nacionalnoj naknadi za starost. Prema njima, minimalna mirovina bi u Hrvatskoj iznosila 3.200 kuna, a mirovine bi išle u smjeru da ne smiju biti manje od 70% plaće.

Također, zalažu se za reviziju mirovina po posebnim propisima. Otkud novac za takve poteze? Ukinuli bi obaveznu HRT pristrojbu i naknadu za dopunsko zdravstveno osiguranje.

Također, zalažu se za pravo umirovljenika da zadrže dio mirovine pokojnog bračnog partnera, a u punu mirovinu bi se išlo s 40 godina bez obzira na starost. Naravno, protive se i radu do 67. godine, koje će u Hrvatskoj važiti za sve građane već od 2033. godine.

Građani su nakon tribine postavljali pitanja, a nakon toga su se podružili s organiziatorima tribine na domjenku.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap