HSU predlaže uvođenje minimalne mirovine u EU: Evo koliko bi iznosila u Hrvatskoj

Jasmina Grgurić Zanze
8. svibnja 2024.
Novosti
A- A+

Borba protiv siromaštva jedna je od glavnih točaka HSU-ova programa za Europski parlament. O tome je danas govorila nositeljica njihove liste, Ema Culi koja je, između ostaloga, predstavila i ideju minimalne mirovine na europskoj razini. Ona bi se računala u odnosu na udio u plaći, a nijedan umirovljenik u Hrvatskoj, kaže Culi, ne bi smio imati mirovinu ispod donje granice od 491 euro. Uz minimalnu europsku mirovinu, zalažu se za EU umirovljeničku karticu, ugradnju dizala, agenciju za starije osobe te centre za besplatne savjete starijim osobama.

Ema Culi | HSU (Snimak zaslona | Dnevnik.hr)

Ema Culi | HSU (Snimak zaslona | Dnevnik.hr)

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) predstavila je danas svoj program uoči izbora za Europski parlament. Glavne točke su im borba protiv siromaštva, zaštita potrošača i zdravlja, donošenje minimalne mirovine i uspostava nove europske agencije za starije osobe.

Donja granica ne smije biti ispod 491 eura

euro
Minimalna mirovina umjesto najniže? Možda zvuči kao sinonim, ali razlike su zapravo velike

– Prema dostupnim podacima, stopa siromaštva u Europskoj uniji je na nezavidnim razinama. U ovom trenutku oko 95 milijuna ljudi u EU živi ispod razine siromaštva, od kojih je svaki četvrti stanovnik dijete. Zato ćemo se u našem programu fokusirati na smanjenje stope siromaštva, rekla je na konferenciji za novinare HSU-ova nositeljica liste, Ema Culi, prenosi Tportal.hr.

Kao jedan od alata borbe protiv siromaštva predlažu uvođenje minimalne mirovine na europskoj razini, a koja bi se računala u odnosu na udio u plaći. Nositeljica HSU-ove liste kao donju granicu ispod koje nijedan umirovljenik ne bi trebao živjeti navodi iznos od 491 eura mjesečno.

– U Hrvatskoj ima puno onih koji primaju samo 200 ili 300 eura mirovine, a potrošačka košarica za dvočlanu umirovljeničku obitelj kod nas je 799 eura. Oni si od toga ne mogu priuštiti ništa osim minimum minimuma, a ako se još dogode neplanirani troškovi, onda dolaze u stanje deprivacije, kada si ne mogu priuštiti plaćanje režija, dodaje Culi.

Centri za besplatne savjete starijim osobama

Kada je riječ o zaštiti potrošača i zdravlja, potrebno je unaprijediti provedbu postojećih zakona i znatno povećati nadzor na tržištu kako bi se spriječili razni oblici prevare umirovljenika, dodala je.

– Umirovljenici nemaju novac za skupe pravne savjete kad ih trgovci prevare prilikom kupnje roba ili usluga. Zato ćemo se zalagati za osnivanje centara gdje će im se pružati besplatni savjeti i edukacija, poručuje HSU-ova kandidatkinja za EU parlament.

Također, kazala je, ne smije se dogoditi da trgovački lanci na sniženjima umirovljenicima nude hranu u rangu ‘smeća’ jer nekvalitetna ishrana povećava rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, karcinoma i drugih bolesti.

Agencija za starije, umirovljenička kartica i dizala

Dvoje umirovljenika sjedi na klupici
Umirovljenici u borbi za EU parlament: HSU i 'Umirovljenici zajedno' predali liste za izbore

U programu HSU-a je i uspostava nove europske agencije koje će se brinuti o kvaliteti života osoba starije životne dobi. Cilj je jednaka kvaliteta zdravstvene skrbi za umirovljenike svih država članica te uspostava jedinstvene umirovljeničke kartice na tržištu EU. Uz to, HSU će tražiti ukidanje pomicanja sata dva puta godišnje, zbog loših posljedica na zdravlje starijih osoba.

Predsjednik HSU-a Veselko Gabričević poručio je da će stranka zastupati interese svih umirovljenika bez obzira na političko opredjeljenje i zemlju u kojoj žive. Među ciljevima stranke naveo je još i unapređenje i razvoj mobilnosti starijih osoba.

– Imamo veliki broj obitelji u Hrvatskoj koje žive na četvrtom ili višem katu, kojima je potrebno dizalo jer ponekad teško mogu doći do svojih stanova, stoga je njihova pokretljivost zaista ograničena”, kazao je Gabričević.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap