Žene u Hrvatskoj u prosjeku imaju 46 godina, rađaju sa 29, a žive bar do 79.

Ana Kanazir
8. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

Danas je Dan žena, dan koji se obilježava diljem svijeta, a sve je krenulo u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovaj dan je sinonim za zalaganje za jednakost i ravnopravnost žena. Nekada se slavio puno drugačije, a i danas žene na ovaj dan dobivaju cvijet, najčešće karanfil. Ipak, pitanje je jesu li žene danas ravnopravne i kakav je točno njihov položaj u društvu, a to najbolje pokazuju statistike.

starija zena fotografirana s leđa s crvenim šeširom

Starija žena | Foto: Unsplash

Osim što smo u ovom tekstu usporedili kakve mirovine primaju žene i koliko žena uplaćuje doprinose, sada donosimo i neke statistike podatke koje je objavio Državni zavod za statistiku. Tako je poznato da u mirovinu odlazi više žena, kao i što više žena prima i u prosjeku niže mirovine. Jednako tako, u prosjeku žene žive do 79. godine.

Dijagram koji pokazuje udio žena naspram muškaraca

Udio žena | foto: DZS

Osiguranice i umirovljenice: Donosimo pregled stanja žena u mirovinskom sustavu

Prema popisu stanovništva iz 2021. godine broj žena je iznosio 2 milijuna, a time žene čine 51,8 posto ukupnog stanovništva. Ipak, ovo i nije tolika novost jer je broj žena uvijek veći nego broj muškaraca.

Također, zanimljivo je da se posljednjih 50 godina prosječna dob žena povećala za čak 10,5 godina. Točnije, nekada je ova prosječna dob bila 35,5 godina, a u 2021. je to 46 godina. Povećava se i udio žena u dobi od 60 i više godina.

Graf koji prikazuje kako se mijenjala prosječna starost žena

Starost žena | foto: DZS

Žene i sve kasnije rađaju, tako sada u prosjeku rađaju s 29,6 godina, dok se nekad radilo o dobi od 22,6 godina. Dobra vijest je da se kvaliteta života žena tijekom desetljeća poboljšala, a samim time se produljilo i trajanje života. Tako je 1971. godine očekivano trajanje života žena iznosilo 72,3 godine, a u 2021. je doseglo čak 79,6 godina.

Svim ženama želimo sretan Dan žena.

starija zena fotografirana s leđa s crvenim šeširom
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap