Žena od 75 godina brine o 99-godišnjoj majci: “Nismo mislili da će toliko živjeti”

Jasmina Grgurić
3. srpnja 2019.
Novosti
A- A+

Ne toliko davno, 75-godišnja Lynda Faye planirala je kako će provesti mirovinu vrtlareći i posjećujući svojih osmero unučadi. No, ništa se od tih planova nije ostvarilo, jer umjesto toga brine o 99-godišnjoj majci, udovici Yetti Meisel.

Foto: Pixabay

Nekadašnja učiteljica mirovinu provodi posve drugačije od onoga kako si  je godinama zamišljala. Danima je posvećena starijoj majci, kupajući je, pripremajući joj obroke, podižući lijekove, organizirajući kućanske poslove i prijenos invalidskih kolica.

“Ironično je to, ali nismo mislili da će ona toliko dugo poživjeti, jer ju ni zdravlje nije najbolje služilo. No, osim nemogućnosti hodanja i pokoje kognitivne teškoće, ona je fantastično” – priča za The New York Times 75-godišnja Lynda Faye o svojoj 99-godišnjoj majci Yetti Meisel.

Kako populacija stari, takvih odnosa je sve više

Njih dvije zapravo predstavljaju svojevrsni fenomen koji prkosi svim znanstvenim predviđanjima na način da netko tko je duboko u mirovini brine o umirovljenom roditelju. No, životni vijek sve je dulji pa je sve češća i ova pojava da djeca i roditelji u trećoj dobi stare zajedno.

S jedne strane, doista je dar imati živućeg roditelja u tom godinama, no s druge može biti i velika obveza, za koju smo na neki način smatrali da je, kada pređemo 70-u, više nećemo imati. Uostalom, kao ni brojne druge zadaće koje smo dotada obavljali. Također, veliki je to i financijski teret u tim godinama kada brigu i skrb o starim roditeljima više ne financiramo iz plaće, nego znatno manje mirovine.

Naravno, Faye je mogla majku “strpati” i u neki skupi dom, no nije joj to mogla učiniti. Koliko god svoje obveze smatrala teškima, zahvalna je što ima majku s tako dobrim smislom za humor, koja joj svakodnevno zahvaljuje za pomoć.

Stariji koji brinu o roditeljima imaju narušeno zdravlje

Profesorica Kathrin Boerner na gerontološkom odjelu bostonskog Sveučilišta u Massachusettsu proučava trenutno 120 takvih roditelja koji su prešli 90 godina, a čija su djeca starija od 65. Pritom je otkrila kako većina skrbnika, mahom kćeri, trpi od urušavanja vlastita zdravlja, što je dodatno pojačano stresom, fizičkim zahtjevima, ali i izolacijom koja dolazi sa skrbi. Tu si i neizbježne financije, koje troše na roditelje, umjesto na vlastiti život u mirovini.

Dom ili suživot: Kuda sa starim roditeljima kada više ne mogu sami?

Boerner naglašava da je ova neobična situacija ipak lakša kad je riječ o odnosima koji su i u prošlosti bili skladni. Međutim, ako su oni nekada bili toksični, dolazi do stresa i pada u kvaliteti brige i skrbi o roditelju prema kojem postoje zamjeranja iz mlađih dana.

Jedno istraživanje također pokazuje da su udane kćeri koje su brinule o starijoj majci kasnije razvile povišeni krvni tlak. Muškarci kao pružatelji njege i skrbi imali su veće probleme sa srcem od onih koji nisu brinuli o roditeljima, a ti se zdravstveni problemi nastavljaju i nakon roditeljeve smrti. Naime, u pitanju su kronična stanja koja je teško izliječiti.

Važni savjeti su stoga uzimanje pauze, odlazak na redovne kontrole i održavanje socijalnih veza, ali i vježbanje. Upravo ono održava zdravom i gospođu Faye. Uz njegovanje vlastitih interesa, psiholozi savjetuju i da ne idemo u prevelika financijska odricanja kako bismo brinuli o starijim roditeljima.