Želite crtati, izraditi posudu ili naučiti više o glazbi? Uključite se u Kreativu 54+

Jasmina Grgurić Zanze
17. ožujka 2019.
Novosti
A- A+

Projekt Kreativa 54+ namijenjen je osobama starijim od 54 godine bez obzira je su li zaposlene, nezaposlene ili umirovljenici, s ciljem poboljšanja socijalnih, kognitvnih, emocionalnih i kreativnih vještina te prepoznavanja potencijala.

Bavljenje keramikom ima terapeutski učinak Foto: Pixabay

Riječku Kreativu 54+ provode tamošnja Matica umirovljenika i Narodno učilište. Projekt je vrijedan gotovo pola milijuna kuna, pri čemu 85 posto financira Europski socijalni fond, a 15 posto Ministarstvo kulture. Radionice za osobe starije od 54 godina provode se do lipnja ove godine, a projekt je započeo lani u kolovozu.

“Brojna istraživanja ukazala su na terapijski učinak kreativnosti i umjetnosti na pojedinca. Umjetnost je važna u procesima izražavanja, umrežavanja, jačanja i pružanja podrške identifikacijskim procesima te socijalnog uključivanja osoba. Uzimajući u obzir potrebe starijih osoba, kao i njihove potencijale, projektom se doprinosi poticanju aktivnog i zdravog starenja, poticanja socijalne uključenosti i ostvarenju punog životnog potencijala starijih osoba” – kažu organizatori. 

Projekt uključuje razvoj novih edukativnih programa i provedbu 9 besplatnih radionica; 3 radionice glazbene umjetnosti, 4 radionice crtanja i slikanja te 2 radionice keramike. U radionice će se uključiti ukupno 90 osoba: 30 osoba u glazbene radionice, 40 osoba u radionice crtanja i slikanja te 20 osoba u radionice keramike. U programima će ravnopravno i aktivno sudjelovati i 10 gluhih i nagluhih osoba zbog čega će sadržaj biti prilagođen njihovim potrebama te će se osigurati prevođenje na znakovni jezik. Po završetku edukacija u okviru projekta Kreativa 54+ bit će organizirana ex tempora.

Na glazbenoj radionici polaznici se upoznaju s notnim pismom i ritmom, uče prepoznati instrumente i glasove te glazbeno-stilska razdoblja, uz ostale zanimljivosti. Polaznici radionica keramike savladavaju osnove oblikovanja glinom, načine ukrašavanja površina i bojanje keramičkih predmeta. Također, naučit će izrađivati predmete svakodnevne uporabe. Likovna radionica uvodi ih u svijet tehnika crtanja i slikanja.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap