Bandić Trešnjevačkim seniorima napokon dozvolio da postave mozaik!

Jasmina Grgurić Zanze
12. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Generalni urbanistički plan je pao, a u čitavom kaosu dogodila se jedna malena, ali za nešto starije kreativce s Trešnjevke vrlo značajna stvar. Nakon gotovo godinu dana, Grad Zagreb napokon je dao odobrenje da se veliki mozaik postavi u javni prostor, na fasadu zgrade koju udruga koristi za provođenje projekata  “Trešnjevački seniori – zreli za umjetnost”.

Mozaik će napokon ugledati svjetlo dana Foto: Trešnjevački seniori -zreli za umjetnost

Važnu poruku “Zreli za umjetnost” u sklopu jedne od brojnih radionica izradili su, slovo po slovo,  tehnikom mozaika Trešnjevački seniori. Krajnji je cilj bio postaviti veliki natpis u javni prostor, na fasadu zgrade udruge K-zona. Njihov projekt realiziran je sufinanciranjem Europske unije, no zapelo je u Gradu Zagrebu. Mozaik nije bilo moguće, kako je to planirano, postaviti u javni prostor, jer se odobrenje zahtjeva u gradskoj upravi čeka još od ožujka.

Kako je riječ o mozaiku veličine 2,5×10 metara, nije bilo lako pronaći ni drugu zgradu ili javnu površinu kao “udomitelja” što su iz udruge također pokušali krajem godine. Poziv su uputili jer nisu željeli da unikatni rad starijih umjetnika ostane nevidljiv u podrumu. Srećom, to se ipak neće dogoditi.

“Nećete vjerovati, ali Grad je dao dozvolu za postavljanje mozaika! Osim ako ne bude pljuštalo, mozaik montiramo u petak tijekom dana, pa svratite do Ozaljske 16” – objavili su jučer Trešnjevački seniori.

Dokaz je to da se upornost isplati, a u međuvremenu u pripremi su i novi programi za nešto starije generacije. Tako će sredinom ovoga mjeseca ponovno započeti radionice pjevanja i glasa.

Trešnjevački seniori: "Devet mjeseci čekamo dozvolu Grada za postavljanje mozaika"

Projekt “Trešnjevački seniori: zreli za umjetnost” omogućuje poboljšanje kvalitete života građana i građanki starije dobi na Trešnjevci kroz angažman kulturnih radnika i umjetnica te se inovativnim i participativnim radionicama bavi bilježenjem lokalne povijesti i sadašnjosti putem umjetničkog izričaja.

Ciljevi projekta su poboljšanje socijalnih, kognitivnih i kreativnih vještina osoba starijih od 55 godina te povećanje vidljivosti starijih osoba i prepoznavanje njihovih potencijala u svrhu veće socijalne uključenosti.

U sklopu projekta izrađen je mozaik koji će se napokon naći u javnom prostoru, što je bila i svrha, održane su tribine, radionice pjevanja i filma. Nastala su četiri kratka filma o životima starijih od 55 godina na Trešnjevci. Projekt je službeno završio krajem godine, a bio je vrijedan gotovo milijun kuna. No, rad i aktivnosti nastavljaju se i dalje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap