Zbog stvaranja krvnih ugrušaka šest EU država obustavilo cijepljenje s AstraZenecom

Josip Mihaljević
11. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Cjepivo protiv Covida-19 AstraZeneca uvjerljivo vodi u kopernikanskim obratima. Prve zbunjujuće informacije odnosile su se na učinkovitost kod starijih, potom na sigurnost tog cjepiva za starije, a veliku ulogu igrala je i Njemačka koja ga je prvo kritizirala pa na kraju prihvatila kao cjepivo za starije ljude. Sada im se dogodio novi gaf, šest država je obustavilo cijepljenje zbog jedne sporne serije.

astrazeneca

Foto: Youtube screenshot

Cjepivo protiv covida-19 AstraZeneca ponovno je glavna vijest u europskim medijima jer je šest europskih država suspendiralo uporabu tog cjepiva zbog malo jačih nuspojava. Austrijsko regulatorno tijelo za lijekove suspendiralo je korištenje jedne serije AstraZenecina cjepiva nakon što je kod četvero cijepljenih pacijenata dijagnosticirano opasno stanje zgrušavanja krvi, piše Index.hr.

Od posljedica teškog zgrušavanja krvi preminula je medicinska sestra (49) iz austrijskog Zwettla, deset dana nakon primanja cjepiva. Drugoj medicinskoj sestri (35) iz Zwettlea dijagnosticirana je plućna embolija kod koje se stvaraju začepljenja arterija u plućima, no ona se oporavlja.

Obavijestili smo sve europske kolege u europskoj mreži jer je ova serija, koja je ukupno iznosila otprilike milijun doza, poslana u 17 europskih zemalja”, kazala je Christa Wirthumer-Hoche, voditeljica nadzornog tijela za tržište lijekova austrijske agencije za javno zdravstvo AGES.

Sporna serija AstraZenecinog cjepiva nije završila u Hrvatskoj

umirovljenici zajedno
Pitali smo predstavnike umirovljenika bi li se sutra cijepili s AstraZenecinim cjepivom

Sporna serija cjepiva isporučena je u još 17 europskih država, ali ne i u Hrvatsku, što je potvrdili Krunoslav CapakMarija Bubaš iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Među zemljama koje su suspendirale uporabu AstraZeneca nalazi se i Danska koja je već dulje vremena u Europi ima ponajbolju epidemiološku situaciju. I kod njih je zabilježeno stvaranje krvnih ugrušaka nakon primjene AstraZenecinog cjepiva iz sporne serije. Suspenzija će potrajati 14 dana.

Osim Austrije i Danske, AstraZenecu su suspendirali još Estonija, Litva, Luksemburg i Latvija. Europska agencija za lijekove objavila je kako trenutačno nema dokaza da je cjepivo izazvalo zdravstvene probleme te da tromboza nije navedena kao potencijalna nuspojava.

Iz AstraZenece su poručili da se njihova cjepiva podvrgavaju strogim i rigoroznim provjerama kvalitete. Izrazili su podršku austrijskim vlastima koje su pokrenule istragu te naglasile kako u kliničkim istraživanjima nisu imali niti jedan slučaj zgrušavanja krvi.

 

Zbog stvaranja krvnih ugrušaka šest EU država obustavilo cijepljenje s AstraZenecom
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap