Zbog starenja stanovništva sve je više demencije: “To je velika ugroza njihovim financijama”

Josip Mihaljević
16. prosinca 2018.
Novosti
A- A+

Nikad prije u prošlosti nas ovoliko nije bilo na planetu Zemlji. Nikad prije prosječna očekivana životna dob nije bila ovoliko visoka. Sve više ljudi doživljava duboku starost, a samim time je sve više oboljelih od demencije, bolesti koja se najčešće pojavljuje u staroj dobi. Ne zna se točan uzrok, niti postoji lijek za demenciju – evo kako to ugrožava financije starijih ljudi.

demencija

Foto: Pixabay

Država s najstarijim stanovništvom u svijetu je Japan, stoga ne čudi da su se širi problemi sa starenjem mogu očekivati u toj zemlji.

Yumiko Okubo, 71-godišnjakinja koja boluje od demencije, zaboravila je kako ugrijati hranu. “Što je mikrovalna”, upitala je svog muža Eiichija, piše scmp.com.

Yumiko je još u ranom stadiju demencije, muči se s vokabularom i zaboravlja sve više stvari iz njenog života. Potrebna joj je briga već deset godina, ne može se samostalno brinuti o sebi.

Demencija – problem kojeg će biti sve više

Još jedna stvar o kojoj se ne može brinuti jesu njene financije. Demencija ne diskriminira, jednako pogađa i bogate i siromašne – a to njihove milijune dovodi u opasnost.

Socijalna radnica Rika Kambayashi priča kako je imala već pregršt slučajeva u kojoj osobe u ranom stadiju demencije (ili oni koji još nisu niti dijagnozirani) povlače velike sume novca sa svojih računa, bez da zapravo znaju što rade i zašto to rade.

Prema jednoj anketi koja je provedena u Japanu, čak 30 posto pacijenata koji boluju od demencije i njihove obitelji su imale financijskih problema koje je uzrokovala ta opaka bolest.

Njih će u Japanu uskoro biti gotovo 4 posto, gotovo duplo više nego u ostatku razvijenog svijeta. Imovina im se procjenjuje na 1.89 bilijuna dolara. Službenici koji rade u bankama kažu da redovito susreću ljude s demencijom koji se muče s korištenjem bankomata – neki se ponašaju čudno, neki optužuju zaposlenike da su im ukrali novac, a ima i rijetkih slučajeva gdje postupaju nasilno.

Što čine po tom pitanju?

U Japanu pet financijskih institucija pokušava ujedinjeno nastupiti protiv ovoga problema. Njihovim korisnicima koji boluju od dimencije, u suradnji s lokalnom vlašću, nude uslugu financijskog nadgledanja uz minimalnu naknadu.

Te “čuvare” bankovnih računa odredit će sud za svakog pacijenta kako bi profesionalno mogli upravljati svojim financijama. Oni bi trebali proći poseban trening kako bi uspješno obavljali svoj posao s pacijentima koji boluju od demencije.

No, i takvi sustavi su u prošlosti postajali i pokazivali se manjkavima – od 2010. do 2015. bilo je oko 3.000 slučajeva zlouporabe u kojima su ti “čuvari” ukrali oko 185 milijuna dolara od svojih štićenika.

Starijih će biti sve više i više, ne samo u Japanu, nego i u ostatku svijeta. Pitanje je što će biti s njihovim teško zarađenim ušteđevinama. Prevaranata će uvijek biti, ali te se ljude mora zaštititi.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap