Zbog Mostovih 888 amandmana, Sabor je radio čitavu noć i još uvijek nisu gotovi

Josip Mihaljević
22. ožujka 2019.
Novosti
A- A+

Čak 911 amandman podnesen je na konačan tekst Zakona o financiranju političkih aktivnosti. Samo Most je podnio 888 od 911 amandmana na sporni Zakon, zbog čega je Sabor morao raditi cijelu noć. Počeli su u 15 sati u četvrtak i još uvijek nisu gotovi. O čemu je riječ?

most

Foto: FB stranica Nikole Grmoje

Rasprava o konačnom tekstu Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma počela je u 15 sati u četvrtak, ali i dalje nije gotova. Velik dio objašnjenja leži u tome što je Most podnio čak 888 amandmana na sporni Zakon, a sveukupno s drugim strankama podneseno je 911 amandmana, piše vecernji.hr.

Osim kratkog predaha jučer oko malo prije 22 sata (kako bi pogledali drugo poluvrijeme utakmice Hrvatska – Azerbajdžan), malobrojni zastupnici rade bez prestanka.

HDZ želi trošiti više na izbornu promidžbu

Mostovci tvrde kako je sporni Zakon loš i da njime Vlada želi onemogućiti referendumske inicijative, ili ih barem znatno otežati. Osim toga, HDZ želi povećati maksimalan dopušteni iznos za izbornu promidžbu – s 1,5 milijuna kuna po izbornoj jedinici na čak 4 milijuna kuna po izbornoj jedinici. Mostovci ih kritiziraju kako na silu i naglo žele izglasati ovaj Zakon, prije no što predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović raspiše europske izbore. Krajnji rok kada to mora učiniti je 26. ožujka, dakle do utorka.

I dok su Mostovci doslovce sami među sobom objašnjavali kako i zašto Zakon ne valja, na mjestu predsjedavajućeg mijenjali su se Reiner, Jandroković i Brkić.

“Ja vas molim da zaustavite ovakvu raspravu koja traje desecima sati. Na duboko nepravedan način pokušava se donijeti ovaj prijedlog zakona koji ni jednoj skupini u hrvatskom društvu ne donosi dobit, nego samo jednoj političkoj stranci. Sigurno vam građani nisu dali povjerenj da bi iskoristili sve institute da bi sebi povećali novac, niti da bi gušili referendume”, kazao je šef Mosta Božo Petrov.

Mostovci, između ostalog, optužuju vladajuće koji žele povećati financiranje političkih stranaka – bilo bo izabranom saborskom zastupniku (iz proračuna) ili po vijećniku (iz proračuna lokalnih jedinica samouprave). Nikola Grmoja je izjavio kako bi HDZ time dodatno sebi napunio blagajnu, budući da imaju najviše vijećnika u čitavoj RH.

Maratonsku sjednicu možete pratiti uživo i ovdje:

 

Zbog Mostovih 888 amandmana, Sabor je radio čitavu noć i još uvijek nisu gotovi
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap