‘Zaželi’ provodi i jedan Caritas: ‘Projekt će obuhvatiti 180 starijih osoba i osoba s invaliditetom’

Jasmina Grgurić Zanze
24. siječnja 2024.
Novosti
A- A+

Uručivanje novih ugovora u sklopu programa ‘Zaželi’ započelo je u prosincu, nakon što je lani program privremeno bio obustavljen. Kroz njega već godinama na tisuće teško zapošljivih žena kao gerontodomaćice brinu o desecima tisuća starijih i nemoćnih osoba u njihovim kućanstvima diljem Hrvatske. Tijekom iduće tri godine brigu i skrb dobit će i 180 starijih osoba i osoba s invaliditetom u pet gradova i jednoj općini preko Caritasa Sisačke biskupije koji iznova provodi projekt.

Projekt Zaželi provodi i Caritas Sisačke biskupije Foto: Caritas

Projekt Zaželi provodi i Caritas Sisačke biskupije Foto: Caritas

Nakon što je projekt ‘Zaželi – prevencija institucionalizacije’, u kojem slabo zapošljive žene i muškarci brinu o starijim i nemoćnim osobama diljem Hrvatske, lani bio privremeno obustavljen, o čemu smo pisali ovdje, u prosincu je uručeno više od 60 novih ugovora za nadolazeće programsko razdoblje. Financiranje je ovoga mjeseca odobreno i za novih 47 projekata.

Osim gradova, općina, udruga i gradskih društava Crvenog križa, ‘Zaželi’ provodi i jedan Caritas, onaj Sisačke biskupije. Provedba je započela ovih dana, nakon što su 27. prosinca 2023. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisali Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Hrvatski  zavod za zapošljavanje i Caritas Sisačke biskupije kao korisnik bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda plus.

Briga o 180 starijih i osoba s invaliditetom

Dok nije dobila pomoćnicu, starija i nemoćna žena uopće nije izlazila iz kuće

– Cilj ovog projekta je povećati socijalnu uključenost i prevenciju institucionalizacije 180 starijih osoba i osoba s invaliditetom osiguravanjem dugotrajne skrbi kroz pružanje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu. Kroz projekt će se kontinuirano pružati usluga potpore i podrške starijim osobama i osobama s invaliditetom. To uključuje zapošljavanje pružatelja usluga za najmanje šestero pripadnika ciljne skupine, organiziranje prehrane, obavljanje kućanskih poslova, održavanje osobne higijene i zadovoljavanje drugih svakodnevnih potreba, nabavu i podjelu paketa kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština te ostalo, rekli su ovih dana iz Caritasa Sisačke biskupije.

Ukupna vrijednost projekta je 1.485.000 eura, a sufinancira se sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda plus u stopostotnom iznosu unutar Programa ‘Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027.’, kroz Poziv: ‘Zaželi – prevencija institucionalizacije’. Iznos bespovratnih sredstava iznosi 85% iz EU, dok su sredstva državnog proračuna 15%.

Projekt će se provoditi tri godine u pet gradova i općina

Projekt će se provoditi na području gradova Siska, Petrinje, Gline i Hrvatske Kostajnice te općine Majur u trajanju od ukupno 36 mjeseci sve do 27. prosinca 2026. godine. Pružanje usluge potpore i podrške starijim osobama i osobama s invaliditetom započet će 1. ožujka, a prije toga bit će objavljen i Javni poziv za iskaz interesa ciljanih skupina.

U proteklom razdoblju, za nacionalni program ‘Zaželi’ osigurano je oko 292 milijuna eura kroz više od tisuću pojedinačnih projekata. Njima je u lokalnim zajednicama zaposleno više od 22 tisuća žena te pružena potpora u svakodnevnom životu za gotovo 130 tisuća starijih i nemoćnih sugrađana.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap