Dok nije dobila pomoćnicu, starija i nemoćna žena uopće nije izlazila iz kuće

Jasmina Grgurić
18. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Projekt “Zaželi” tisućama starijih i nemoćnih ljudi osigurao je nužnu pomoć u svakodnevnom funkcioniranju. Sama provedba od strane države, novcem iz europskih fondova, dovela je do brojnih problema na štetu zaposlenih žena i korisnika, ali to nije umanjilo krajnji učinak na one u potrebi.

Višnjica Zajec (u sredini) i njezini korisnici u projektu Zaželi (Foto: Sisačka biskupija)

Osim gradova i općina, projekt “Zaželi” nadležnog ministarstva, financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, provode brojne udruge i organizacije pa i Sisačka biskupija. Uz napore da se sanira materijalna i emocionalna šteta nakon razornog potresa, tamošnji Caritas provodi i ostale  projekte, među kojima i ovaj kroz koji zaposlene žene skrbe za starije i nemoćne osobe. Mnogima od njih dovoljan je već posjet, razgovor i topla riječ, a onda i pomoć u svakodnevnom funkcioniranju.

Većina ih živi sama

Gospođa Višnjica Zajec iz Odre jedna je od ukupno 20 žena zaposlenih na projektu. Ona skrbi o šestero starijih i nemoćnih korisnika koji su do pokretanja ovoga projekta bili prepušteni samoći i nerijetko čeznuli tek za socijalnim kontaktom.

Zaželi: Žene koje rade sa starijima nemaju za prijevoz, a u poslovima često moraju angažirati muževe

“Svi korisnici iskazuju neizmjernu sreću zbog ove prilike i što su dobili osobu koja će svakodnevno skrbiti o njima i njihovim potrebama. Zajec ističe kako se odlično snalazi te kako je s korisnicima ostvarila vrlo uspješan kontakt na obostrano zadovoljstvo. Svi korisnici su s područja sisačkog naselja Zeleni brijeg i uglavnom svi žive sami. Dok četvero korisnika ima članove obitelji, dvoje korisnika nema apsolutno nikoga” – kažu iz Sisačke biskupije.

U prvom planu im je razgovor i kontakt

Višnjica im, kaže, pomaže u obavljanju svih kućanskih poslova, ali i svega što je potrebno obaviti u trgovini, kod liječnika ili u ljekarni. Također, korisnicima je u potresu bilo potrebno pomoći u prikupljanju papirologije te predati prijave za dobivanje dostupnih potpora.

Iako sve to puno znači korisnicima, oni sami u prvi plan stavljaju razgovor i kontakt kao najvažnije blagodati ovoga projekta.

“Jedna od korisnica do projekta nije uopće napuštala svoj dom i izlazila van. Sada to čini s velikim zadovoljstvom i gotovo da se ponovno susreće i upoznaje s vanjskim svijetom.

Sve iskazano svjedoči koliko je važno provoditi projekte ovoga tipa, jer stariji i nemoćni ne smiju biti zaboravljeni dio društva, već baš suprotno, u znak zahvalnosti za sve što su učinili za njega, društvo im mora vratiti svu ljubav i pažnju” – navode iz Sisačke biskupije o projektu Zaželi.

Dok nije dobila pomoćnicu, starija i nemoćna žena uopće nije izlazila iz kuće
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap