Novi podaci: Provjerite koliko će mirovine rasti u prvoj polovici 2022.!

Josip Mihaljević
22. siječnja 2022.
Novosti
A- A+

Državni zavod za statistike objavio je podatke o prosječnoj bruto plaći za studeni. Plaće su u studenom rasle nešto više od očekivanja pa se i projekcija usklađivanja mirovina mora prilagoditi s prijašnji 2,02 posto na 2,22 posto. Još uvijek nedostaju plaće za prosinac i to je posljednji podatak koji nedostaje za određivanje usklađivanja.

Foto: J. Grgurić/Mirovina.hr

Prije nekoliko dana objavili smo projekcije o prvom ovogodišnjem usklađivanju mirovina od 2,04 posto. Tada smo naglasili kako se još uvijek radi o projekcijama jer su nedostajala podaci o kretanjima prosječnih bruto plaća svih zaposlenih u RH za studeni i prosinac. Državni zavod za statistiku jučer je objavio podatke o plaćama za studeni, a za mjesec dana se može očekivati i konačan podatak o plaćama za prosinac.

Podaci o plaćama za studeni predstavljaju relativno ugodno iznenađenje, pa je projekcija usklađivanja s 2,04 porasla na 2,22 posto! Ako i plaće za prosinac budu pozitivnije od očekivanja, moguće je da prvo ovogodišnje usklađivanje bude i još nešto veće.

HSU-ov Željko Šemper koji nam donosi ove projekcije istaknuo je još dva problema kod usklađivanja. Tvrdi da sadašnja formula ne može značajnije popraviti, odnosno smanjiti razliku između plaća i mirovina.

umirovljenici bocaju
Koliko bi moglo iznositi prvo usklađivanje mirovina u 2022. godini? Nije bajno

“Po meni, novi umirovljenici trebaju dobiti povećanje od desetak posto (ažuriranje aktualne vrijednosti mirovine s 10% ili +100 kuna + 6%), što je premijer Plenković obećao prije pet godina”, kazao je.

Drugi problem vidi u tomu što usklađivanje uopće ne funkcionira u trenucima poput ovih kada inflacija pokazuje svoje zube.

“Drugi problem je predugo razdoblje usklađivanja mirovina od šest mjeseci, posebno u godinama kada “divlja” inflacija. Sada će umirovljenici efekte dva razdoblja od 1. srpnja dobiti tek u travnju 2022. (nakon devet mjeseci) na mirovini za ožujak, kada će tih prosječnih 60 kuna “pojesti” sve veća inflacija. Što se tiče usklađivanja u vrijeme galopirajuće inflacije usklađivanje bi trebalo biti kvartalno, da inflacija ne pojede sve efekte usklađivanja! Za HZMO to ne bi trebao biti nikakav poseban problem, samo u sustav ubace novu ažuriranu AVM!”, zaključuje Šemper.

Novi podaci: Provjerite koliko će mirovine rasti u prvoj polovici 2022.!

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap