Zavod za mirovinsko objavio kada kreće isplata mirovina u ožujku!

Jasmina Grgurić Zanze
5. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Malenu hrvatsku mirovinu, ili ono što im je od nje uopće i ostalo, umirovljenici moraju rastegnuti na još nekoliko dana dok ne dobiju iduću. Veljača nam je pritom “poklonila” dva dana pa ćemo u ožujku morati rastegnuti još i više. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje danas je objavio kada stižu mirovine.

Ilustracija: Pixabay

Isplata mirovina za veljaču 2020. godine korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama počinje u utorak, 10. ožujka, objavio je danas Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Za vikend ćemo, dakle, skromno, preživjeti nekako ponedjeljak i u utorak možemo po zasluženu penziju. Nakon što platimo režije, kupimo lijekove i nešto hrane, ono što nam ostane, ako uopće nešto i ostane, morat ćemo rasporediti do iduće mirovine, pri čemu ovaj mjesec traje dva dana dulje u odnosu na prošli, što nam baš i ne ide u prilog.

Da nimalo ne pretjerujemo, potvrđuje i neumoljiva statistika. Prosječna mirovina iznosi 2.506 kuna, no svaki drugi umirovljenik mjesec mora preživjeti s manje od toga iznosa. I više, jer više od 60 posto hrvatskih građana ima manje penzije.

Umirovljenici, pripremite se: Sada je i službeno, u travnju nam stiže 'povišica'!

Od 969.659 građana umirovljenih prema općim propisima, bez mirovina isplaćenih prema međunarodnim ugovorima, njih 477.063 živi s manje od 2.500 kuna, dakle svaki drugi umirovljenik. No, kada maknemo “inozemne” mirovine, situacija je još gora jer se prosječna mirovina penje na 2.807 kuna pa time više građana ostaje ispod prosjeka.

U skupini mirovinskih primanja od 2.500 do 3.000 kuna imamo dodatnih 151.144 građana s prosjekom od 2.759 kuna pa tako ispod prosjeka u Hrvatskoj zapravo živi 628.207 od 969.659 umirovljenika, dakle njih dvije trećine, odnosno gotovo 70 posto!

Najteže je građanima u invalidskoj mirovini s oko 2.100 kuna, pri čemu polovina od stotinu tisuća takvih umirovljenika prima manje. U obiteljskoj mirovini bez međunarodnih ugovora je oko 190 tisuća građana, a njihova primanja u Hrvatskoj su 2.280 kuna. Najnižu mirovinu koja u prosjeku iznosi samo 1.675 kuna prima više od četvrt milijuna umirovljenika.

No, ništa ne brinite jer već idući mjesec stiže povišica za 0,7 posto!

Zavod za mirovinsko objavio kada kreće isplata mirovina u ožujku!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap