Zavod za javno zdravstvo apelira: “Ne stvarajte pritisak na liječnike slijedećih dana”

Jasmina Grgurić Zanze
23. listopada 2020.
Novosti
A- A+

S povećanjem broja zaraženih od koronavirusa, građani su sve više zabrinuti i zbog nadolazeće sezone gripe. Uslijed interesa za cijepljenjem koji je veći nego prijašnjih godina, stvara se pritisak na liječnike koji su već ionako preopterećeni u pandemiji. Iz Zavoda za javno zdravstvo uputili su stoga pojašnjenje o dostupnim količinama cjepiva protiv gripe.

Ilustracija: Rawpixel

Bilo da ne žele oboljeti i od gripe i od koronavirusa, premda se ne mora dogoditi nijedno, bilo da zbog simptoma gripe ne budu u strahu ne znajući je li u pitanju možda Covid-19, interes građana za cjepivom veći je nego prijašnjih godina.

Upravo je zbog povećanog interesa građana, Hrvatski zavod za javno zdravstvo ove godine nabavio 460.000 doza cjepiva protiv gripe, što je nešto više od procijenjenih potreba početkom godine. Usto, nabavili su još 13.000 doza.

Ukupno 590.000 doza, zadnja distribucija u prosincu

“Naime, početkom godine tražilo se od liječnika koji cijepe da na temelju odaziva na cijepljenje procijene potrebe za ovu jesen. Ukupno je traženo 449.300 doza, a nabavljeno 460.000 doza. Također, takav povećani interes koji se nije mogao predvidjeti u siječnju, rezultirao je dodatnom nabavom za 130.000 doza koja je u tijeku” – pojašnjavaju iz HZJZ-a.

penzic cjepivo
Cijepljenje protiv gripe počinje u ponedjeljak: Tko ima prednost i kakva je procedura?

Većina cjepiva koje se distribuira ide liječnicima obiteljske medicine. Trenutno je distribuirano 220.000 doza cjepiva, a kroz sljedećih tjedan dana će se distribuirati preostalih 240.000 doza. Dodatne količine od 130.000 doza se očekuju početkom prosinca.

Zbog dinamike distribucije svi koji se žele cijepiti neće to moći uraditi prije sljedećeg tjedna ili početka studenog. Također, oni koji ne uspiju u studenom doći do željenog cijepljenja, moći će se cijepiti dodatnim količinama dostupnim u prosincu.

Ne stvarajte pritisak na liječnike u narednim danima

Iz Zavoda za javno zdravstvo apeliraju na građane da ne stvaraju pritisak na liječnike u narednim danima.

“Naglašavamo da nije kasno cijepiti se protiv gripe ni u studenom ni u prosincu te nema potrebe stvarati pritisak na liječnike sljedećih dana jer trenutno raspolažu tek s dijelom ukupne količine cjepiva” – kazali su.

Osobe starije od 65 godina imaju prednost i za njih je cijepljenje besplatno, ali i dodatno preporučeno zbog trenutne pandemije. U jednakom položaju su i kronični bolesnici, bez obzira na dob, zdravstveni radnici, trudnice, kao i korisnici domova za starije.

Ostali cjepivo mogu kupiti preko liječničkog recepta.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap