Zaustavljen negativan odnos umirovljenika i radnika, svibanj donio i više rada uz mirovinu!

Jasmina Grgurić
8. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Vrhunac krize izazvane epidemijom koronavirusa donio nam je kraj travnja, kada smo imali drastični pad zaposlenih, što je dodatno narušilo već ionako nepovoljan odnos s umirovljenicima. Krizu su osjetili i umirovljenici koji rade do polovine radnog vremena, no kraj svibnja donosi ipak nešto optimističnije brojke.

Umirovljenici “povišicu” potrošli na tržnici Foto: Mirovina.hr

Najveći gospodarski pad Hrvatska je zabilježila krajem travnja kao rezultat dvomjesečne krize izazvane epidemijom koronavirusa. Tako smo na kraju travnja imali najmanji broj zaposlenih, 1.520.590, što je 9.315 manje nego u ožujku te 21.738 manje nego u veljači. Koliko su loše travanjske brojke, nabolje govori usporedba s istim mjesecom proteklih godina kada nezaposlenost inače pada zbog početka turističke predsezone.

Najgori mjesec krize poljuljao već ionako narušen odnos umirovljenika i radnika

Nepovoljna slika odrazila se i na odnos radnika i umirovljenika, koji je krajem travnja iznosio 1,22, a takvu brojku nismo vidjeli još od veljače prošle godine.

Ipak, svibanj pokazuje trend zaustavljanja gospodarskog pada. Zaposlenih je oko tri tisuće više, što je i dalje u odnosu na veljaču pad za oko 18 tisuća radnika.

“Na dan 31. svibnja 2020. bilo je 1.523.653 osiguranika i 1.243.621 korisnika mirovine. Odnos osiguranika i korisnika mirovine je 1,23” – kazali su nam uz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Da svibanj donosi poboljšanje govori i broj umirovljenika koji rade do polovine radnog vremena uz zadržavanje mirovine. Njih je na kraju svibnja bilo 12.344, odnosno 330 više nego u travnju.

Ipak, razloga za pretjerano veselje nema, jer pozitivna kretanja dugujemo prije svega ukidanju mjera, početku turističke sezone i pojačanoj potrošnji građana. No, ostaje vidjeti što će biti na jesen.

Zaustavljen negativan odnos umirovljenika i radnika, svibanj donio i više rada uz mirovinu!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap