Zašto umirovljenicima daju bonove za Plodine, a ne novac?

Jasmina Grgurić
7. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Više od 50 gradova i ove će godine isplatiti božićnice umirovljenicima. Neki to uopće neće učiniti, neki su povećali iznose i cenzuse, a neki pak umjesto u novcu dar isplaćuju u bonovima za trgovinu. Među njima su Mali Lošinj, Kaštela, Labin, Makarska, ali i jedan od najvećih hrvatskih gradova – Rijeka.

Ilustracija: Pixabay

Grad Rijeka umirovljenicima za Božić dijeli poklon-bonove od 300 kuna za PlodineBonove će podijeliti za tri skupine starijih građana; za oko 500 umirovljenika s mirovinom do 1.700 kuna koji u 2021. godini ostvaruju pravo na novčanu pomoć, zatim za oko 150 osoba starijih od 65 godina bez prihoda te za oko 1.000 umirovljenika s mirovinom od 1.700 kuna do 2.500 kuna. Ova zadnja skupina korisnika do kraja prosinca, ako želi poklon-bon, mora predati zahtjev.

Zašto ih se prisiljava na jednokratnu kupnju?

No, kako bi mogli ostvariti pravo na poklon-bon, umirovljenici moraju ispuniti i još neke dosta stroge uvjete osim visine mirovine. Ne smiju u vlasništvu ili suvlasništvu imati u Hrvatskoj nekretninu koja im ne služi za stanovanje, poslovni prostor ili kuću za odmor te ukupni prihodi kućanstva u kojima žive ne smiju biti viši od 3.625 kuna za dvočlano kućanstvo, viši od 4.875 kuna za tročlano kućanstvo te viši od 6.250 kuna za četveročlano kućanstvo (ako kućanstvo ima više od četiri člana, cenzus prihoda kućanstva za svakog se člana povećava za 875 kuna).

HDZ-ova gradska vijećnica Štefica Jagić Rađa tijekom Aktualnog sata na sjednici riječkog Gradskog vijeća prošlog tjedna ukazala je na dosta nisko postavljeni prihodovni cenzus, navodeći primjer Bakra i Županje, ali i pitala zašto se pogoduje Plodinama te zašto se umirovljenike ograničava u načinu potrošnje božićnice samo na jednokratnu kupnju i to u jednom trgovačkom centru. Smatra, naime, da 300 kuna treba isplatiti u gotovini.

 “Možda bi u ovo doba pandemije umirovljenicima to pomoglo da kupe lijekove, vitamine, ovako su primorani jednokratno kupovati. Grad Osijek je izdvojio 300 u gotovini za 10.000 umirovljenika. Imaju predviđenu i isplatu uskrsnica pa bi trebalo razmišljati u tom pravcu”, istaknula je Jagić Rađa, piše Fiuman.

Gradonačelnik dao objašnjenje, ali izbjegao odgovor

Gradonačelnik Marko Filipović je odgovorio kako je za dodjelu poklon-bonova osigurano 500 tisuća kuna, budući da se procjenjuje kako će ove godine pravo ostvariti oko 1.650 umirovljenika.

Božićnice umirovljenicima isplatit će više od 60 gradova: Evo popisa!

“Protekle godine je Grad Rijeka podignuo cenzus prihoda za dodjelu poklon-bonova na 2.500 kuna, kako bi što veći broj Riječana starije životne dobi mogao dobiti poklon-bon. Ovo nije jedino što Grad čini za umirovljenike. Valja razumjeti da se Rijeka ne može usporediti s Bakrom niti Županjom, jer u Rijeci imamo puno veći broj umirovljenika nego oni.

S druge strane, nisu umirovljenici jedina skupina koja se pomaže iz Socijalnog programa Grada Rijeke. Valja također naglasiti da u Rijeci  djeluje 16 klubova za umirovljenike i organizira se cijeli niz programa. Dodatno se osigurava i besplatni prijevoz za one iznad 65, s prihodom manjim od 2.500 kuna. Razmišljamo o povećanju cenzusa iduće godine, ali ove godine, zbog ograničenih proračunskih mogućnosti to nije bilo moguće”, odgovorio je Filipović.

Gradonačelnik pritom nije odgovorio zašto u bonovima, a ne u novcu, i zašto baš u Plodinama.

Zašto umirovljenicima daju bonove za Plodine, a ne novac?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap