Zašto rastu cijene hrane: “Zaboravili smo na inflaciju jer ju nismo vidjeli 2-3 desetljeća”

Josip Mihaljević
7. rujna 2021.
Novosti
A- A+

S umirovljeničkim novčanikom nemoguće je ne primijetiti kako cijene namirnica u posljednje vrijeme rastu. Veća stopa inflacije bilježi se posvuda u svijetu, a stručnjaci odgovaraju na pitanja koliko će to još potrajati.

hrana trgovina

Foto: Unsplash

HRT-ova emisija ‘U mreži prvog’ tematizirala je osjetni rast cijena hrane koji bilježimo posljednjih nekoliko mjeseci. Gostovali su državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović i ekonomski analitičar Damir Novotny.

Majdak je kazao kako se u zadnjih godinu dana primjećuje rast cijena od 2 posto, no dobar dio namirnica bilježi i dvoznamenkasti rast cijena.

inflacija
Sve se više priča o dolasku inflacije: Evo što ona može napraviti vašim mirovinama

“Rastu cijene onih proizvoda za kojima je ponuda manja u odnosu na potražnju, ali na rast cijena – kako u Hrvatskoj, tako i na razini EU i svijeta, utječu globalne promjene, pa tako i klimatske”, kazao je Majdak.

Mladen Jakopović je kazao, kada govorimo o hrani, da su prvo počele rasti cijene žitarica zbog iznosa na financijskim tržištima:

“Kada je počeo lockdown, zbog straha od nedostatka hrane skočile su cijene žitarica. Ove se godine dogodilo smanjenje prirasta i došlo je do nerealnog povećanja cijena, ali to će se za neko vrijeme regulirati”, naglasio je Jakopović.

Analitičar Damir Novotny pak kaže kako je svijet više manje zaboravio na inflaciju jer je ona bila pitoma 2-3 desetljeća, ponajviše u razvijenim zemljama:

“Ne znamo hoće li nastaviti uzlazni trend. U Hrvatskoj ta inflacija još uvijek nije prijeteća i ona se mjeri ispod 2 posto. Opasnost postoji ako se ona pretvori u hiperinflaciju”, kazao je.

Dodaje kako se nikad u povijesti nije dogodila ovakva ekonomska kriza u kojoj je došlo do potpune suspenzije ekonomske aktivnosti. Ponuda je slomljena, potražnja zaustavljena, a države su, kako bi se oporavile, krenule zaduživati. Osim cijena hrane inflaciju možemo vidjeti i kroz druge metode, samo treba usporediti što smo s jednakim iznosom novca mogli kupiti ranije, a što možemo kupiti danas. Novotny je istaknuo kako su dionice na najvišoj povijesnoj razini, a rastu cijene stanova i stanovanja.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap