Zašto rajčice iz supermarketa više nisu fine? Znanstvenici riješili zagonetku i ponudili rješenje

Josip Mihaljević
7. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Možda ste u posljednjih nekoliko godina primijetili da rajčice iz supermarketa polako gube klasični okus rajčice, a možda ste dio stare škole koja oduvijek jede samo domaće. U svakom slučaju, znanstvenici su nam riješili i ovu zagonetku, a imaju i dobre vijesti za budućnost omiljenog sastojka ljetnih salata.

rajčice

Foto: Unsplash

Jeste li možda primijetili kako rajčice iz supermarketa posljednjih godina gube svoj okus? Ako jeste, sigurno niste jedini, jer se tim pitanjem pozabavio tim znanstvenika iz New Yorka koji donose znanstveno objašnjenje, piše bigthink.com.

Ako ništa, u Hrvatskoj i dalje vlada kultura da je domaće bolje i zdravije pa smo sigurni da je većina vas u prilici nedavno mogla usporediti okuse domaćih rajčica i onih iz supermarketa iz masovnog uzgoja.

Uzgajivači zaboravili na okus, fokusirali se na zaradu

Novo istraživanje pokazuje da u čak 93 posto modernih rajčica nedostaje jedna verzija gena koja im daje onaj karakterističan okus. Krivac pritom nije nikakva genetska manipulacija, nego sami uzgajivači koji su pri selekciji birali one karakteristike koje im donose najbolju ekonomsku računicu. Tijekom vremena uzgajali su ih na način koji je negativno utjecao na gen koji im daje okus, a sada im nedostaje genetičke raznolikosti (u trgovinama čak izgledaju isto).

[BAKINA KUHINJA] Recept umirovljenice Inge za popularno starinsko jelo od povrća

“Uzgajivači su se češće fokusirali na one osobine koje bi povećale produktivnost i omogućile dulji rok trajanja. Zbog toga su neki geni rajčice postali zapostavljeni i jednostavno su ispali iz proizvodnje”, kazao je Zhangjun Fei, genetičar sa Sveučilišta Cornell.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Genetics, a znanstvenici su analizu napravili nad 725 kultiviranih i domaćih rajčica tako što su sve informacije spojili u jedan genom kako bi dobili sve informacije. Samo uključivanje “divljih” rajčica cijelom je istraživanju dalo puno podataka jer su divlje rajčice, genetički gledano, najraznovrsnije. To se može vidjeti i golim okom, budući da divlje rajčice nikako neće biti jednolične kao one u supermarketima.

Postoji rješenje, ljubitelji dobrog okusa mogu odahnuti

Nakon prikupljenih podataka usporedili su ih sa “standardnim” genomom rajčice Heinz 1706 koja se često uzima kao primjer u genomu rajčica, radi se o tipu rajčice koji je često u supermarketima. Genomu Heinz 1706 varijante, saznali su istraživači, nedostaje oko 5.000 gena koji postoje u ranije spomenutom većem genomu koji uključuje više domaćih rajčica. U rajčicama iz supermarketa nedostaje jedan poseban gen imena TomLoxC, koji se pak nalazi u 90 posto domaćih rajčica.

[INTERVJU] Vrtlarica: "Današnji uzgoj više nema veze s vrtlarstvom naših baka"

“Taj gen, čini se, uključen je u proces stvaranja spojeva iz masnoća. Mi smo zaključili da on također odgovoran za stvaranje spojeva koji čine okus, a povezan je s karotenoidom, pigmentom koji rajčice čini crvenima. Dakle, taj gen ima dodatne funkcije koje nismo očekivali, a zadužen je za karakterističan okus rajčice”, kazao je James Giovanni, koautor istraživanja.

Čini se da su uzgajivači također svjesni svoje greške i da su započeli obrnuti proces, odnosno da će sada češće križati rajčice koje imaju gen TomLoxC i za uzgoj koristiti njihove “potomke”.

To su dobre vijesti za ljubitelje rajčice budući da se ona smatra jednom od tri najvažnije povrtne kulture na svijetu. Prosječan Hrvat u godinu dana ipak pojede oko 8 kilograma rajčice, najčešće ljeti kada ih jedemo više puta tjedno.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap