Zašto bi umirovljenici trebali izaći na EU izbore: Evo što je Vinković rekao u NU2

Jasmina Grgurić Zanze
3. lipnja 2024.
Novosti
A- A+

Na izborima za Europski parlament odaziv je znatno manji nego na ostalima, jer građani ne vjeruju da naši zastupnici u Bruxellesu mogu nešto donijeti Hrvatskoj. Kako su umirovljenici veliko biračko tijelo, Aleksandar Stanković pitao je novinara Tihomira Vinkovića što oni imaju od toga da izađu na te izbore. Bolji domovi zdravlja, bolnice, domovi umirovljenika i jeftiniji dodaci prehrani samo su neke od odluka na koje naši zastupnici mogu, tvrdi HRT-ov novinar, utjecati u EU parlamentu.

Tihomir Vinković u Nu2 | Snimak zaslona/Youtube

Tihomir Vinković u Nu2 | Snimak zaslona/Youtube

Novinar Hrvatskog radija, Tihomir Vinković, komentator vanjsko-političkih odnosa, bio je gost Nedjeljom u dva. Stanković ga je, između ostaloga, pitao što umirovljenici imaju od toga da u nedjelju, 9. lipnja izađu na EU izbore.

‘Možemo spustiti cijenu dodataka prehrani’

– Kakve koristi umirovljenici imaju od Europske unije? Zašto bi oni u nedjelju izašli na te izbore? Oni misle: Plenković je tu, stabilna je Vlada, mirovine će biti takve kakve će biti, kakve su bile i dosad, pa možda i ne moram. Što ja imam od europskih izbora… Imaju li što?, pitao je voditelj Aleksandar Stanković Tihomira Vinkovića.

Kao vrsni poznavatelj europskih prilika i njihova utjecaja na nacionalne politike, Vinković je optimist. Međutim, njegovo znanje prokazuje zapravo neznanje ili pak nedostatak volje i građana i vlasti da aktiviraju sve mehanizme koji su im na raspolaganju.

– Evo ja sam pred penziju pa gledam koliko bi meni bilo bolje. Hrvatska je u Europskoj uniji pa možemo recimo imati bolje domove zdravlja, bolje bolnice. Vidimo da to također dolazi iz europskih fondova. Možemo osnovati društveno koristan umirovljenički dom u koji bi zvali te naše zastupnike pa ih pitali što rade za nas i zašto ne pokrenu neko pitanje. Europski parlament može utjecati na odluke svojim amandmanima. Na primjer, jedna od njih je da dodaci prehrani, koje koriste brojni umirovljenici, imaju istu cijenu kao u inozemstvu. Kod nas su skuplji. Zašto se to ne bi moglo spustiti, kaže za primjer Vinković.

‘O europskim mirovinama sada je teško govoriti’

O europskim je mirovinama, dodaje, sada teško govoriti. Za umirovljenike se može, kaže, napraviti nešto pa treba izaći na izbore. Treba vidjeti tko može zastupati ne samo njihove, nego i opće interese, a u njima naći svoje, što je izuzetno bitno, zaključio je Vinković.

EU parlament i novac
Sindikat poziva umirovljenike da izađu na izbore: 'Birajte one koji će uvesti europsku mirovinu'

Da iziđu na izbore, umirovljenike je nedavno pozvao i Sindikat umirovljenika Hrvatske. Čelnica SUH-a, Jasna A. Petrović poručila je da biraju one koji će se boriti za uvođenje europske mirovine i dostojanstvenu starost. To uključuje kvalitetnu zdravstvenu skrb, pristojno stanovanje i socijalnu uključivost. U javnom apelu ističe da je važno izabrati 12 kandidata koji će u Europskom parlamentu zastupati i interese umirovljenika, o čemu više možete pročitati ovdje.

Za mjesto u EU parlamentu bore i se i dvije umirovljeničke stranke, HSU s jedne i ‘Umirovljenici zajedno’ s druge strane, o čemu smo pisali ovdje. Plaća članova EU parlamenta iznosi čak 10.000 eura mjesečno bruto, dok imaju i dodatnu mirovinu nakon što navrše 63 godine. Kakve su sve pogodnosti europskih zastupnika, pogledajte na linku.

 

Copy link
Powered by Social Snap