Zaštitne maske za lice i antiseptike u ljekarni platila 819 kuna!

Jasmina Grgurić Zanze
25. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Posljednjih tjedana vlada prava pomama za zaštitnim maskama za lice i sredstvima za dezinfekciju ruku i površina. Međutim, nestašica je, takvih proizvoda gotovo da ni nema, stoga ih je prava sreća pronaći u ljekarnama gdje se prodaju u ograničenim količinama. Višestruko im je porasla i cijena pa je na Facebook stranici Vlade jučer osvanula gruba kritika jedne ljutite građanke zbog “masnog” računa iz ljekarne.

Po povratku iz jedne apoteke u okolici Imotskog (premda bi takvu cijenu zatekli u bilo kojoj drugoj ljekarni u Hrvatskoj ako bismo uopće imali sreće pronaći neki od ova dva proizvoda) ljutita građanka ostavila je jučer još ljuću poruku na Facebook stranici Vlade RH uz fotografiju računa.

25 kuna po komadu

Naime, zaštitne maske za lice i antiseptike platila je ni manje ni više nego 819 kuna. Kupila je 30 pamučnih višekratnih maski pri čemu jedna košta 25 kuna i 31 lipu. Dvije kutije antiseptika za kožu platila je 59,80 kuna pri čemu je jedna 29,90 kuna.

Prije pandemije koronavirusa, jednokratne kirurške maske koštale su manje od kune po komadu, nakon čega je u nestašici cijena skočila za deset puta, i više kada je riječ o preprodavačima preko Interneta. Na neodgovorne građane koji su pokupovali sve zalihe, a neki na njima pokušali potom i zaraditi, upozorila je i Hrvatska liječnička komora. Zbog njih su, naime, i medicinari i građani ostali bez zaštitnih sredstava. Ona su u apoteke počela pristizati na kapaljku, pri čemu je uvedeno ograničenje na količinu koju možete kupiti na maksimalno dva pakiranja. Koliko su pojedine firme profitirale na maskama za lice, jasno je samo po sebi.

Ne spadaju u propisane mjere zaštite

Kako je nastala nestašica medicinskih maski, pojavile su se one šivane pamučne. Njihova cijena kreće se zbog potražnje od 10 do 30 kuna. Iz kućnih radinosti i obrta nude ih već za 10 do 15 kuna pa je na neki način ovakva cijena u ljekarni po komadu opravdana.

Prazne police s mesom, kupuju se kištre, fali dezinficijensa, porasle cijene voća i povrća...

Pritom valja kazati da jednoslojne pamučne maske ne predstavljaju zaštitu od zaraze koronavirusom, niti je nošenje bilo kakvih maski propisano mjerama Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu. Pravu zaštitu mogu dati tek maske s filterima kakve nosi medicinsko osoblje, odnosno troslojne kirurške maske s plastičnim slojem kakve trebaju nositi oboljeli da ne bi širili zarazu na druge.

Ipak, uz psihološku ulogu maske predstavljaju određeni minimum zaštite kod kihanja, kašljanja i neposrednog kontakta. Ukoliko masku nemate ili nemate novca da je kupite, sašiti je možete i sami uz upute, a iskoristiti u nuždi možete i marame i šalove kako biste ublažili kapljični kontakt prilikom, primjerice, odlaska u nužnu nabavku.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap