Zanimljivo pismo: Umirovljenici u vodećoj zemlji Europe dobivaju poziv na socijalne izbore, evo o čemu se radi

Milan Dalmacija
8. veljače 2023.
Novosti
A- A+

U Njemačkoj svi osiguranici stariji od 16 godina i umirovljenici, svakih šest godina biraju članove skupština nositelja mirovinskog, socijalnog ili osiguranja od nesreća. Na kućne adrese im stižu glasački listići i objašnjenja zašto bi trebali glasati. U Hrvatskoj, članovi Upravnog vijeća HZZO-a ili HZMO-a se biraju na zatvorenim sjednicama Vlade.

Snimka zaslona: Al Jazeera (Youtube)

Njemačko mirovinsko osiguranje (Deutsche Rentenversicherung Bund) ovih je dana krenulo slati pisma osiguranicima starijima od 16 godina i umirovljenicima. Riječ je o najavi za socijalne izbore koji će biti održani ove godine. Pisma s objašnjenjem kako funkcioniraju izbori i zašto bi građani na njima trebali glasati, stići će na više od 30 milijuna adresa, piše Fenix Magazin.

Socijalni izbori su zapravo izbori za socijalno osiguranje, a na njima osiguranici i umirovljenici biraju članove upravnih tijela nositelja zakonskog socijalnog, odnosno mirovinskog osiguranja u Njemačkoj. Da pojasnimo situaciju, usporedit ćemo to s Hrvatskom. Kod nas se članovi, primjerice Upravnog vijeća HZMO-a ili HZZO-a imenuju na zatvorenom dijelu sjednice Vlade nakon isteka mandata ili nakon razrješenja na osobni zahtjev. Po njemačkom principu, birali bi ih građani na izborima.

Izbori svakih šest godina

Takvi se izbori održavaju svakih šest godina u svim ustanovama mirovinskog, zdravstvenog i osiguranja od nesreća. Birači određuju tko će sjediti u skupštinama tih tijela. Na tim se skupštinama, između ostalog, odlučuje o korištenju novca od doprinosa, pokrivanju određenog opsega rehabilitacijskih usluga ili o prigovorima na izdana rješenja.

Pravo glasa imaju svi osiguranici koji su 1. siječnja 2023. godine navršili 16 godina i umirovljenici. Na njihove će adrese do kraja travnja biti poslani dokumenti za glasanje. Građani glasačke liste trebaju vratiti DRV-u do 31. svibnja ove godine.

Kreće nova tura energetskih dodataka

Njemačka vlada, pak, neovisno o socijalnim izborima priprema novi paket mjera protiv inflacije. Tako bi umirovljenici trebali dobiti jednokratni energetski dodatak od 300 eura, studenti od 200 eura, dok bi obitelji mogle računati na veće iznose dječjeg doplatka, piše Fenix Magazin.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap