Zagrebačka skupština spašava domove i bolnice: Sutra glasaju o podmirivanju dugova

Milan Dalmacija
9. studenoga 2022.
Novosti
A- A+

Zagrebačka Gradska skupština odlučuje o sanaciji dugova domova za starije osobe i bolnica. Za dugove šest domova će izdvojiti 14,9 milijuna kuna, dok bolnicama ide 17,8 milijuna. Gradonačelnik Tomašević dugove ostalih domova može pokriti vlastitom odlukom, no financijski saldo bolnica će vjerojatno morati podmiriti država.

Foto: Denis Gašćić/Srednja.hr

Grad Zagreb će i ove godine namiriti dio dugova domova za starije osobe i bolnica čiji je osnivač i vlasnik. Za to je predviđeno izdvajanje ukupno 32,7 milijuna kuna, od čega 17,8 milijuna ide bolnicama, a 14,9 milijuna domovima za starije osobe. No, o tome tek treba odlučiti Gradska skupština glasanjem u četvrtak, piše Večernji list.

Barilla tjestenina

Penne rigate ili spaghetti, 500 g
7,49 kn
0,99 €
prije:
13,99 kn
1,98 €
Uštedite

Softy toaletni papir

120 listića, troslojni, 20 rola
32,99 kn
4,38 €
Ne propustitre

L'oreal Age Specialist

Krema za lice, dnevna ili noćna, 50 ml
34,99 kn
4,64 €
prije:
63,99 kn
8,49 €
Ne propustitre
Tečaj €/kn: 7,53450
dom za starije sisak piletic
Rastu režije, rastu i cijene domova za starije: 'Slušam druge kako dižu cijene. Pitanje je dokle će obitelji moći to plaćati'

Grad ovim izdvajanjima pokriva sve dugove nastale u domovima Centar, Maksimir, Medveščak, Peščenica, Trešnjevka i Sveta Ana. Ove godine su domovi zbog poskupljenja energenata, ali i hrane te drugih potrepština bili pod posebnim financijskim pritiskom.

Cijene domova nisu promijenjene

– Grad Zagreb u posljednjih pet-šest godina nije podizao cijenu smještaja u ustanovama socijalne skrbi pod koje spadaju i domovi za starije. U međuvremenu su porasle cijene apsolutno svega. Inflacija je sve pojela. Situacija nije nikoga iznenadila, očekivali smo da će biti puno gore. Na Gradu je sada, ili da povisi cijene, ili da krpa iz proračuna, poručila je nestranačka zastupnica Skupštine iz redova Stranke rada i solidarnosti i predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske, Višnja Fortuna.

I drugi domovi stvaraju gubitke. Pritom je financijski najodgovorniji dom Trnje s dugom manjim od 400.000 kuna. No, ustanovama s dugom manjim od milijun kuna gradonačelnik Tomislav Tomašević može podmiriti dugove direktnom odlukom, dok o ostalima odlučuje Skupština. Kako će se rješavati budući dugovi, nije poznato, jer je gradonačelnik Tomašević u rujnu rekao da cijene domova neće rasti.

Dug bolnica će pokriti država

Drugačija je situacija s gradskim bolnicama. Do 30. rujna su KB Sveti Duh, Dječja bolnica Srebrnjak i Specijalna bolnica za plućne bolesti u Rockefellerovoj dugovale ukupno 88,3 milijuna kuna. No, Grad će za sanaciju dugova starijih od 120 dana izdvojiti 17,8 milijuna kuna za bolnice, od čega će 7,8 milijuna ići KB-u Sveti Duh i oko pet milijuna kuna za Srebrnjak i Rockfellerovu. Ostatak dugovanja bolnica će vjerojatno pokriti država.

Zagrebačka skupština spašava domove i bolnice: Sutra glasaju o podmirivanju dugova
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap