Zadnji dan predaje potpisa za predsjedničku kandidaturu: Provjerite tko je koliko skupio

Josip Mihaljević
3. prosinca 2019.
Novosti
A- A+

Danas u ponoć istječe rok do kada potencijalni kandidati za predsjednika države moraju Državnom izbornom povjerenstvu predati kandidaturu uz najmanje 10 tisuća potpisa građana.

kitarović

Foto: Predsjednica je danas predala potpise | Youtube screenshot

Ako i dalje potencijalni predsjednički kandidati do danas u ponoć Državnom izbornom povjerenstvu ne predaju svoju kandidaturu s 10 tisuća potpisa, ispali su iz utrke za Pantovčak.

Potpise i kandidature su već ranije predali Zoran Milanović, Mislav Kolakušić, Nedjeljko Babić, Dejan Kovač, Anto Đapić, Miroslav Škoro i Kolinda Grabar-Kitarović.

Najavu predaje potpisa do kraja dana još su zakazali Dario Juričan (16:00 sati), Katarina Peović (18:00 sati) i Ivan Pernar (22:00 sati).

Vlaho Orepić, Tomislav Panenić i Ante Simonić  medijima su javili da odustaju od kandidature.

NOVO:

16:30 – Redatelj Dario Juričan također je danas popodne uspio predati 13.000 potpisa. Budući da je u pravnoj trakavici oko promjene imena (po novom se zove Milan Bandić), i dalje se ne zna hoće li se u predsjedničkoj utrci moći nastupati pod novim imenom.

16:45 Dalija Orešković najavila je predaju potpisa u 23:00, sat vremena prije isteka roka.

18:15 Katarina Peović iz Radničke fronte predala je nešto više od 14 tisuća potpisa.

Tko je koliko skupio?

Bivši premijer Zoran Milanović prvi je predao potpise, još 26. studenog. Tvrdi da je predao oko 78 tisuća potpisa potpore svojoj predsjedničkoj kandidaturi, a sve ih je skupio u dva dana.

Tri dana kasnije, potpise je predao nezavisni kandidat Mislav Kolakušić. Pritom je Državnom izbornom povjerenstvu dostavio oko 15 tisuća potpisa.

Nedjeljko Babić iz Hrvatske stranke svih čakavaca kajakavaca i štokavaca predao je 30. studenog oko 14 tisuća potpisa.

Dejan Kovač kojega podržava HSLS predao je DIP-u 1. prosinca oko 16 tisuća potpisa.

Jučer je DIP-u kandidaturu i potpise dostavio i Anto Đapić, koji tvrdi da je skupio više do 10 tisuća potpisa.

Danas je i potpise predala aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a tvrdi da ih je skupila 230 tisuća. To je čak 100 tisuća manje potpisa nego prije pet godina, kada ih je skupila 328 tisuća.

Što dalje?

Nakon ponoći, DIP će započeti s provjerom prikupljenih potpisa za što imaju rok od 48 sati. Nakon što obave provjeru, objavit će i listu kandidata za predsjednika, a tog trena i službeno počinje izborna promidžba.

Zadnji dan predaje potpisa za predsjedničku kandidaturu: Provjerite tko je koliko skupio
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap