Zadarski branitelji traže povrat dijela mirovine na temelju umanjenja iz 2010. godine

Josip Mihaljević
27. prosinca 2019.
Novosti
A- A+

Sindikalna podružnica hrvatskih branitelja iz Zadra održala je tiskovnu konferenciju na kojoj su izrazili neslaganje s resornim ministrom Tomom Medvedom koji im ne misli izvršiti povrat 10 posto mirovine, koje su umanjene još 2010. godine.

tomo medved

Foto: Ministar branitelja Tomo Medved | Youtube screenshot

Sindikalna podružnica hrvatskih branitelja Zadar koja djeluje pri Samostalnom sindikatu Hrvatske, a u sklopu Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, jučer su zajednički održali tiskovnu konferenciju na kojoj su iskazali nezadovoljstvo s navodima iz priopćenja Ministarstva branitelja koje im ne namjerava izvršiti povrat umanjenih mirovina za 10 posto iz 2010. godine, piše zadarskilist.hr.

Priopćenje Ministarstva branitelja nazivaju protuustavnim

Ministar Tomo Medved nedavno je potpisao priopćenje u kojem tvrdi da za taj povrat umanjene mirovine – ne postoji pravno uporište.  Međutim, zadarski branitelji-sindikalisti u tome vide veliki problem, te ga čak nazivaju protuustavnim.

“Nije razumljivo objašnjenje ministra Medveda u kojem on kaže kako nema zakonskog uporišta za povrat mirovina. Mi ćemo kod našeg zahtjeva o povratu ustrajati. Mirovine od 2010. godine ne mogu po nikakvom posebnom zakonu biti trajno umanjenje, jer po Ustavu ne može biti trajnog umanjenja”, kazao je Vedran Uranija, pravni povjerenik Teritorijalnog ureda SSSH Zadar.

Branitelji upozoravaju i na dvostruke standarde, budući da su se mirovine umanjivale i 2014. godine, koje su vraćene 2017. Ako za njih postoji pravna osnova, onda bi trebala postojati i za umanjenje iz 2010. godine, smatraju:

“Mirovina je stečeno pravo i kao takva se ne može derogirati. Tražimo da se donese zakonska uredba po kojoj će se poništiti nepravedan zakon s kojim se braniteljima od umanjenja 2014. godine vraća prvotan iznos mirovina, dok se braniteljima kojima je mirovina umanjena 2010. godine, po priopćenju ministra Medveda neće vratiti”, naglasio je Uranija.

Tvrde da nisu povlašteni

Branitelji žele zajednički tužiti RH zbog mirovine smanjene za 10 posto

Branitelji kojima su mirovine umanjene 2010. godine tvrde da su u nepravednom položaju prema braniteljima kojima su mirovine umanjene 2014. godine:

“Vlada RH je svojom odlukom 2017. godine ukinula poseban zakon o smanjenju braniteljskih mirovina za one koje su dodijeljene 2014. godine, te su vraćene na puni iznos, dok su one od 2010. ostale na umanjenom iznosu”, kazao je Dubravko Zrilić, povjerenik Sindikata podružnice hrvatskih branitelja Zadra.

On je također kazao kako su branitelji nepravedno stigmatizirani što se tiče mirovina, te je istaknu da nisu povlašteni ni u čemu, odnosno da im je jedina povlastica to što su obranili i stvorili samostalnu hrvatsku državu.

“Zahtjev o povratu mirovine smatramo legitimnim, te ovaj naš istup u izjednačavanju prema nadležnom ministarstvu podržava velik broj hrvatskih branitelja koji su nam izrazili nedvojbenu potporu”, zaključio je Zrilić.

 

Zadarski branitelji traže povrat dijela mirovine na temelju umanjenja iz 2010. godine
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap