Za manje od 18 mjeseci uvodimo euro: Treba li očekivati rast cijena?

Josip Mihaljević
27. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Hrvatska će za malo manje od 18 mjeseci uvesti euro kao valutu plaćanja. Mnogi se boje drastičnog rasta cijena, no ekonomski analitičar Damir Novotny kaže da su cijene kod nas već i sada puno veće nego u okruženju. Ipak, nitko ne može sa sigurnošću predvidjeti što će se točno dogoditi.

euro kovanica

Foto: Unsplash

Čak i blago poskupljenje cijena osnovnih životnih namirnica predstavljalo bi ogroman udarac na već ionako prazne umirovljeničke novčanike. Za manje od 18 mjeseci mijenjamo valutu, a iskustva nekih zemalja kažu da su tada doživjele rast cijena. Međutim, Vlada i HNB kažu kako značajnijih poskupljenja neće biti, piše dnevno.hr.

Umirovljenica Ana koja ima mirovinu od 2.200 kuna boji se da bi bilo kakav rast cijena za nju značio još veće siromaštvo:

“Ja vam ništa ne vjerujem Vladi i bankama. Njih uopće nije briga za sirotinju i ne očekujem ništa dobro od svega”, kazala je za Dnevno.

Novotny: Cijene su kod nas već sada visoke

Ekonomski analitičar Damir Novotny kaže da će nekih poskupljenja sigurno biti, ali ne u toj mjeri koja bi trebala izazivati strah kod građana. Naime, on kaže kako su cijene kod nas već sada visoke:

euro kovanica
Plenković otkrio što će biti na hrvatskim kovanicama eura: Među njima je i Nikola Tesla!

“Hrvatska je u specifičnoj situaciji jer su cijene u našoj zemlji barem 50 posto hrvatskih prehrambenih proizvoda skuplje nego u, na primjer, Sloveniji. Kad ljudi govore o naglom poskupljenju cijena u Sloveniji i Italiji nakon uvođenja eura zaboravljaju da su njihove cijene bile dosta niže od onih u okruženju te su se uvođenje eura počele približavati njima.

Za razliku od njih, naši građani zbog visokih cijena idu u trgovinu u Sloveniju jer su cijene tamo niže i jer tamo iste proizvode istih proizvođača mogu kupiti po nižim cijenama”, kaže Novotny.

U Hrvatskoj možemo očekivati nešto slično što se dogodilo u Sloveniji i Slovačkoj kada su uvodile euro, kaže Novotny:

“To znači da bi cijene u Hrvatskoj nakon uvođenja eura trebale postati slične cijenama u okruženju. Nažalost, to znači da će neke stvari koje su sada nešto jeftinije sada poskupjeti. Ali druge stvari bi mogle i pojeftiniti”, smatra Novotny.

No, dodaje da bi se kao posljedica uvođenja eura i plaće mogle početi brže približavati zemljama u okruženju. Kao i uvijek, sve ovisi o rastu BDP-a. S druge strane, uvođenje eura trebalo bi i građanima i poduzetnicima pomoći u kod zaduživanja jer ćemo imati puno niže kamatne stope nego što su danas:

“Ulaskom u eurozonu lakše ćemo se obraniti od kriza poput one iz 2007.-2008., a i investitori će početi dolaziti u većem broju jer ćemo biti u zajedničkoj zoni s najbogatijim zemljama svijeta što će sigurno povećati privlačnost Hrvatske među stranim ulagačima”, zaključio je Novotny.

Za manje od 18 mjeseci uvodimo euro: Treba li očekivati rast cijena?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap