Vrućina polako popušta, stižu pljuskovi i grmljavine – na snazi i Meteoalarm

Josip Mihaljević
9. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Toplinski val koji nas je mučio protekla dva tjedna imao je kratak predah, ali proteklih nekoliko dana opet bilježimo visoke temperature. Meteorolozi su prognoziraju da smo na samom kraju toplinskog vala, ali i da nas uskoro čekaju pljuskovi i grmljavine.

kisa sunce

Foto: Unsplash

Posljednjih par dana opet smo zabilježili visoke temperature, ali toplinski val bliži se svom kraju, otkriva vremenska prognoza N1 televizije.

Jutros je pretežito sunčano, ali u dijelu Dalmacije već ima umjerene naoblake, na istoku i povećane uz slabe oborine. U nastavku dana očekuju se nestabilnosti, uglavnom u unutrašnjosti i na istoku države.

Sustav Meteoalarm DHMZ-a upozorava da bi u sljedećim danima trebali očekivati pljuskove praćene grmljavinom na zagrebačkom i osječkom području. U drugom dijelu dana osvježenje će donijeti i vjetar sjeverac i sjeveroistočnjak.

Sutra se na istoku zemlje i u unutrašnjosti Dalmacije očekuju pljuskovi, a u nedjelju je veća vjerojatnost za oborine. Za vikend će biti manje vruće, a u sljedećem tjednu se očekuju nešto niže temperature.

Preporuke za zaštitu zdravlja od vrućina

Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je jučer na svojim stranicama preporuke za zaštitu zdravlja od vrućina.

“Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Štetni učinci vrućina na zdravlje u velikoj se mjeri mogu spriječiti dobrom javnozdravstvenom praksom uz istovremenu zaštitu od bolesti uzrokovane koronavirusom”, objavila je civilna zaštita.

Za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova.

Između ostaloga, savjetuje se:

  • rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije.
  • piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.
  • izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Osobe koje rade na otvorenom  trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.
  • nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca.
  • rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak. Danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu.
  • isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.
  • izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima.
  • ne ostavljati djecu niti životinje u parkiranom vozilu.
  • redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja.
  • ako imate zdravstvene probleme potražiti savjet liječnika.

 

Vrućina polako popušta, stižu pljuskovi i grmljavine – na snazi i Meteoalarm
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap