Vrgorac zapošljava 30 žena koje će brinuti o 180 starijih građana

Jasmina Grgurić Zanze
20. veljače 2018.
Novosti
A- A+

Projektom “Niste sami” posao će u Vrgorcu dobiti 30 nezaposlenih žena. Time će se na dvije godine riješiti ne samo njihova teška situacija, nego i svih starijih i nemoćnih osoba u sustavu socijalne skrbi na vrgoračkom području. Uz ovu pomoć, dobivat će svakoga mjeseca i higijenske potrepštine u vrijednosti 200 kuna. A ne manje važno, bit će im vraćena vjera u društvo i čovjeka.

Žene će o starijim osobama brinuti u njihovim kućanstvima (Ilustracija: Pixabay)

Grad Vrgorac, kojeg vodi “najštedljiviji hrvatski gradonačelnik” Ante Pranić, predstavio je jučer projekt zapošljavanja žena u svrhu potpore i podrške starijim građanima, kao i onima u nepovoljnom položaju. Projektom će 30 žena biti zaposleno na 24 mjeseca kroz skrb o starijim i nemoćnim osobama, njih 180, a dobit će i mogućnost četveromjesečne prekvalifikacije za tražena zvanja njegovateljice i hotelske sobarice.

Uključiti ih u društvo

Starijim i nemoćnim osobama pomagat će u održavanju kućanstva, čišćenju, spremanju obroka u kući, dostavi namirnica te ostalim poslovima. Projekt „Niste sami“ vrijedan je pet milijuna kuna, a u kompletnom iznosu sufinanciran je iz bespovratnih sredstava EU.

“Svrha Programa je pomoć starijim i nemoćnim osobama koje su u sustavu socijalne skrbi prepoznati kao osjetljivi korisnici, a kojima je potrebno omogućiti pravo na trajnu društvenu uključenost uz sprječavanje prerane institucionalizacije. Prema podacima Centra za socijalnu skrb takvih je 180 korisnika koji će, uz podršku i pomoć u kući, imati pravo i na iznos do 200 kuna mjesečno higijenskih potrepština” – priopćili su uz Grada Vrgorca.

Vratiti vjeru u društvo i čovjeka

Uz rješavanje teške ekonomske situacije žena narušene nezaposlenošću, kao i društvene isključenosti zbog neimanja posla, cilj je poboljšati i kvalitetu života starijih i nemoćnih osoba na vrgoračkom području kao krajnjim korisnicima ovog projekta.

“Na taj način korisnicima se otvara mogućnost vratiti vjeru u društvo i čovjeka, a nama nada kako će ponovno razviti osjećaj pripadnosti zajednici u kojoj žive, posebice oni koji nemaju svoju obitelj, a ostali su sami i nemoćni” – zaključuju iz Grada Vrgorca.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap