Vojni invalidi HVO-a nezadovoljni, teško dolaze do hrvatske mirovine

Jasmina Grgurić Zanze
3. veljače 2020.
Novosti
A- A+

Pripadnici Hrvatskog vijeća obrane iz Bosne i Hercegovine smatraju da su liječnička povjerenstva Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prestroga prema njima. Temeljen njihove procjene oni bi mogli dobiti hrvatsku mirovinu prema novom zakonu, ali dosad je to omogućeno samo za petero ratnih vojnih invalida HVO-a.

Krenula isplata zaostalih mirovina pripadnicima HVO-a

Odjel za branitelje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH izrazio je u petak nezadovoljstvo radom liječničkih povjerenstava u Hrvatskoj, jer je samo pet ratnih vojnih invalida iz HVO-a ostvarilo pravo na mirovinu u Hrvatskoj prema novome zakonu, piše Glas Slavonije.

Prema izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji u RH, koji je prošle godine stupio na snagu, izjednačeno je mirovinsko pravo hrvatskih branitelja i pripadnika HVO-a te je najavljena mogućnost da će se i braniteljima iz HVO-a koji do sada nisu stekli to pravo omogući stjecanje mirovine ako ispunjavaju uvjete.

Lažna braniteljska udovica nezakonito primila 1,3 milijuna kuna mirovine: Slučaj se ponavlja jer je sud pogriješio

Kako je u petak priopćeno iz HNS-a BiH, odjel za branitelje iskazao je nezadovoljstvo stupnjem primjene i strogog odnosa liječničkih povjerenstava Zavoda za mirovinsko osiguranje RH prema pripadnicima HVO-a koji su pokrenuli zahtjeve za ostvarivanje mirovine u RH.

Upozorava se kako su se liječnička povjerenstva trebala baviti vještačenjem preostale radne sposobnosti umjesto vještačenjem stupnja ratnog invaliditeta pripadnika HVO-a.

Prema podacima HZMO-a, Hrvatska ima 6.732  korisnika mirovina koji su to pravo ostvarili prema Ugovoru između Hrvatske i Bosne i Hercegovine o suradnji na području prava stradalnika rata u BiH, a koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane i članova njihovih obitelji.

Od toga, 5.950 je invalidskih mirovina, a njih 782 obiteljskih. Invalidska mirovina u prosjeku iznosi 3.254 kuna, dok je obiteljska 3.101 kunu.

Copy link
Powered by Social Snap