VODIČ ZA RAD U MIROVINI Kako ostvariti pravo zaposlenja i gdje potražiti posao?

Jasmina Grgurić
13. veljače 2019.
Novosti
A- A+

Tko sve ima pravo raditi uz zadržavanje isplate mirovine? Na koji način se umirovljenici uopće mogu evidentirati kao tražioci posla te informirati o oglasima za posao namijenjen upravo njima? Opcija je nekoliko…

Foto: Pixabay

Osim umirovljenika u starosnoj mirovini, te onoj za dugogodišnjeg osiguranika, od 1. siječnja ove godine rad na pola radnog vremena uz isplatu punog iznosa mirovine omogućen je i prijevremenim umirovljenicima.

Isto se odnosi i na korisnike mirovina prema posebnim propisima; vojne i policijske službenike i službene osobe te zaposlenike na poslovima razminiranja. No, oni uz rad na pola radnog vremena i isplatu pune mirovine mogu birati i rad na puno radno vrijeme uz zadržavanje pola iznosa mirovine.

Uz isplatu mirovine raditi smiju i korisnici invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad, odnosno djelomičnog  gubitka radne sposobnosti, no u tom slučaju određuje im se nova svota mirovine koja će im se isplaćivati za vrijeme zaposlenja.

Uplata doprinosa i pravo na novi izračun mirovine

Također, mirovina se ne obustavlja ni umirovljenicima koji rade honorarno, preko ugovora o djelu ili obavljaju samostalnu djelatnost od koje ostvaruju drugi dohodak kroz domaću radinost i sporedno zanimanje, zatim u djelatnostima poljoprivrede i šumarstva te zbog sezonskih poslova u poljoprivredi.

Kod zaposlenja, poslodavci uplaćuju doprinos za mirovinsko osiguranje pa tako umirovljenik ima pravo na povećanje mirovine, odnosno njezin ponovni izračun nakon što skupi najmanje godinu dana radnog staža. U slučaju da radite pola radnog vremena, nakon dvije godine ostvarujete pravo na korekciju mirovine slijedom uplaćenih doprinosa.

Evidencija na Zavodu za zapošljavanje

No, kako pronaći posao? Jedna od opcija svakako je praćenje oglasa na raznim portalima kao što su MojPosao.hr ili Posao.hr te u Plavom oglasniku. Druga mogućnost je prijava u evidenciju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, pogodna posebno za one umirovljenike koji se ne pronalaze u ponuđenim oglasima. Kako servis za rad umirovljenika još uvijek ne postoji, iako postoje najave da će on biti osnovan, za zada je HZZ jedina opcija.

Ukoliko želite posrednika u zapošljavanju, prijaviti se trebate u evidenciju Zavoda, gdje ćete proći postupak savjetovanja u kojem će se odrediti vaše obrazovanje, iskustva, ali i interesi za određene poslove, a koje će Zavod posredovati prema zainteresiranim poslodavcima. O njihovim ponudama stizat će vam obavijest dogovorenim putem, telefonski, mailom ili na neki drugi način. Umirovljenik dakle treba doći u ispostavu HZZ-a, ispuniti obrazac i dogovoriti termin za savjetovanje.

Dobra vijest je i da umirovljenici kod ove usluge nemaju nikakve obveze prema Zavodu, poput ostalih radnika. Tamo se redovno možete i informirati o slobodnim radnim mjestima. Ulaskom u evidenciju, umirovljenik neće biti evidentiran kao nezaposlen, nego pod kategorijom “ostali tražitelji posla”.

Tražilica na Burzi rada

Za sada, u evidenciji HZZ-a nalazi se 71 umirovljenik zainteresiran za pronalaženje posla. Uskoro, kazali su iz Zavoda za Sindikat umirovljenika Hrvatske, umirovljenički oglasi bit će posebno obilježeni. Istovremeno, HZZ bilježi radna mjesta na koja se mogu javiti i umirovljenici.

“U tijeku je prilagodba tražilice tako da će se i putem tražilice na Burzi rada moći izdvojiti radna mjesta na kojima mogu, uz ostale, raditi i umirovljenici, a što poslodavci već mogu označiti u svojim oglasima” – kažu iz HZZ-a.

Na taj će se način spriječiti moguće zlouporabe poput rada na crno, jer poslodavac mora prijaviti zaposlenje. Umirovljenici se mogu prijaviti i online kao tražioci posla na raznim oglasnim stranicama za zapošljavanje.