Vlasnik ilegalnog doma za starije osobe prijavljen zbog širenja korone!

Jasmina Grgurić Zanze
13. listopada 2021.
Novosti
A- A+

Sve dok se desetak korisnika nije zarazilo koronavirusom u srpnju, privatni dom za starije osobe na biogradskom području radio je normalno, iako nije imao potrebnu dokumentaciju. Drugim riječima, radio je ilegalno, iako su inspekcije i ranije utvrdile nepravilnosti. Ipak, vlasnik je sada prijavljen zbog širenja zaraze jer nije primjenjivao mjere.

Foto: Rawpixsel

Policija sumnjiči 36-godišnjeg vlasnika privatnog doma na području Zadra da je bez pravnog temelja pružao uslugu smještaja i skrbi za nekoliko desetaka starih i teško bolesnih osoba te nije primjenjivao važeće upute Zavoda za javno zdravstvo u cilju sprečavanja i suzbijanja epidemije COVID-19.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela širenja i prenošenja zarazne bolesti protiv vlasnika je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu, izvijestila je danas Policijska uprava zadarska.

Naime, sumnja se da je osumnjičenik u svom objektu na području zadarske županije pružao uslugu smještaja i skrbi za nekoliko desetaka starih i teško bolesnih osoba, bez pravnog temelja, te nije primjenjivao važeće upute Zavoda za javno zdravstvo u cilju sprečavanja i suzbijanja epidemije COVID-19. Takvim protupravnim postupanjem je u srpnju ove godine doveo do širenja zarazne bolesti među korisnicima, uslijed čega je oboljelo deset korisnika.

Riječ je o privatnom domu za starije i nemoćne osobe na području grada Biograda. Virus su u srpnju unijeli necijepljeni djelatnici, kako je tada izvijestio županijski Stožer civilne zaštite.  Svi štićenici, korisnici doma su bili cijepljeni, starije su životne dobi i imali su lakše simptome bolesti. Ipak, jedan od njih kasnije je završio na bolničkom liječenju, ali nitko nije preminuo.

Osim širenja zaraze zbog nepridržavanja mjera, problem je i što dom radi ilegalno. Kako navodi Zadarski.hr, Državno odvjetništvo je protiv vlasnika već podizalo neke kaznene prijave jer su inspekcije Ministarstva socijalne skrbi utvrdile da nema urednu dokumentaciju, odnosno da dom vodi ilegalno.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap