Vlakovi HŽ-a zaustavit će se diljem Hrvatske i trubiti u znak podrške prosvjedu protiv mirovinske

Josip Mihaljević
20. listopada 2018.
Novosti
A- A+

Sve više sindikata daje podršku sindikalnim središnjicama u prosvjedu protiv mirovinske reforme. Posljednji od njih je i Sindikat strojovođa Hrvatske, koji će danas provesti industrijsku akciju u društvima HŽ Putnički prijevoz i HŽ Cargo. Danas se u podne zaustavljaju na minutu diljem hrvatske i trubit će lokomotivskim sirenama.

hž vlak kašnjenje

Foto: YouTube screenshot

Jedan od najvećih promjena za zaposlenike u željezničkom prometu jest svakako ukidanje ili skraćivanje osiguranja beneficiranog radnog staža.

Ministarstvo tvrdi da je provelo analizu za sva radna mjesta i na tome donijela odluku, ali analizu nigdje ne objavljuju. Sindikat strojovođa traži da se ta analiza objavi i javnosti dostavi stručna dokumentacija temeljem koje su predložene izmjene Zakona o stažu osiguranja s povećanim trajanjem, piše hr.n1info.com.

Njihov sindikat smatra da se nema što smanjivati uvjeti beneficiranog radnog staža za određena zanimanja (poput strojovođe), jer se nisu promijenile okolnosti obavljanja poslova. Tvrde da  stručna dokumentacija s točno navedenim razlozima smanjenja beneficiranog radnog staža ne postoji.

Inače strojovođe su od 1990. godine za svakih 12 mjeseci staža dobijali po 18 mjeseci osiguranja, a sadašnjom reformom se to spušta na 16 mjeseci. Smatraju kako je ovakav potez temeljen na političkoj odluci, a sve u svrhu općeg produljenja radnog vijeka, bez obzira na posljedice. Zajedno s povećanjem radnog vijeka na 67 godina starosti i smanjenjem beneficiranog radnog staža – dvostruko im se produljuje radni staž na opasnim radnim mjestima.

Iz tog razloga će se vozila HŽ-a, danas u podne, zaustaviti na prugama diljem hrvatske i oglasiti se lokomotivskim sirenama u ‘industrijskoj akciji’.

 

Vlakovi HŽ-a zaustavit će se diljem Hrvatske i trubiti u znak podrške prosvjedu protiv mirovinske
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap