Vlada prihvatila izvješća mirovinskih fondova za 2020.: “Prinosi osiguravaju veće mirovine iz II. stupa”

Josip Mihaljević
20. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Vlada je na današnjoj 58. sjednici prihvatila izvješća o radu obvezni mirovinskih fondova za 2020. godinu.

vlada

Foto: vlada.gov.hr

Vlada RH je na današnjoj sjednici prihvatila Izvješća o radu obveznih mirovinskih fondova (ERSTE, AZ, PBZ, RAIFFEISEN) te je predložila Hrvatskom saboru da ih prihvati. Kao svoje predstavnike koji će u Saboru u vezi s iznesenim mišljenjem diskutirati o temi, imenovani su ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović te državni tajnici Dragan Jelić i Majda Burić.

“Iz izvještaja o radu obveznih mirovinskih fondova za 2020. godinu razvidan je nastavak povećanja broja osobnih računa na ukupno 2.570.391 račun što je porast za 46.988 u odnosu na prethodnu godinu. Ukupna neto imovina mirovinskih fondova nastavila je s rastom te je na kraju 2020. godine dosegnula 119 milijardi kuna, što je povećanje za 6,47 milijardi kuna, odnosno 5,7 posto na godišnjoj razini.

Unatoč pandemiji, na osobne račune članova obveznih mirovinskih fondova uplaćeno je 6,83 milijarde kuna neto mirovinskih doprinosa što je porast od 2 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Slijedom navedenog, u 2020. godini razvidan je rast imovine i prinosa obveznih mirovinskih fondova što osigurava veće mirovine iz II. mirovinskog stupa. Predlaže se Vladi RH prihvaćanje navedenih izvještaja”, kazao  je Aladrović.

Vlada je jednoglasno prihvatila izvješća.

Vlada prihvatila izvješća mirovinskih fondova za 2020.: “Prinosi osiguravaju veće mirovine iz II. stupa”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap