Vlada osnovala još jedno povjerenstvo, ovoga puta za starije osobe. Evo čime će se baviti!

Jasmina Grgurić
2. rujna 2020.
Novosti
A- A+

Hrvatska je u nepreglednom moru povjerenstava dobila još jedno, ono za sprečavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 nad starijim osobama i osobama iz drugih ranjivih skupina. Prvi sastanak pri Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike održali su u petak, pri čemu su obznanili od čega će se sastojati njihov rad.

aladrović josip

Foto: Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskoga sustava | Youtube screenshot

Vladina birokracija bogatija je za još jedno radno tijelo – Povjerenstvo za sprečavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 nad starijim osobama i osobama iz drugih ranjivih skupina.

Povjerenstvo je osnovano od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike kao savjetodavno i stručno tijelo čiji će rad uključivati izradu prijedloga, mišljenja i stručnih obrazloženja s ciljem prevencije širenja zaraze virusom COVID-19, sprečavanja i suzbijanja epidemije COVID-19 nad starijim osobama i osobama iz drugih ranjivih skupina, navode.

Prvi sastanak održali su u petak, pri čemu su obznanili što će točno raditi u ovih sedam točaka.

  1. Čak 311 novih slučajeva zaraze, četiri osobe umrle, stožeri uvode nove mjere

    Davanje prijedloga za unaprjeđenje politike u svrhu suzbijanja epidemije kako kod pružatelja usluga u sustavu socijalne skrbi tako i cjelovitim obuhvatom starijih osoba;

  2. Informiranje starijih osoba i osoba iz drugih ranjivih skupina o oblicima zaštite od epidemije koronavirusa i načinu reagiranja u situaciji zaraženosti virusom;
  3. Osiguravanje zaštitne opreme;
  4. Unapređenje organizacije rada za vrijeme epidemije;
  5. Suradnju s Nacionalnim i županijskim stožerima;
  6. Osnaživanje starijih osoba i ostalih ranjivih skupina u svrhu očuvanja mentalnog zdravlja;
  7. Edukaciju zdravstvenih djelatnika s ciljem postizanja boljih rezultata u suzbijanju epidemije koronavirusa.

Na sastanku su uz ministra Josipa Aladrovića sudjelovali koordinator Povjerenstva prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, dr. med. Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, zamjenica koordinatora Zvjezdana Bogdanović, državna tajnica Marija Pletikosa te ostali članovi iz različitih institucija s područja zdravstva, sustava socijalne skrbi i jedinica regionalne i lokalne samouprave.

Povjerenstvo je zaključilo da je neophodno potrebno brzo reagiranje kako bi neizvjesna situacija koja nas očekuje na jesen bila što učinkovitije rješavana, a čemu će pridonijeti i Tim potpore kojeg čine službenici Ministarstva, izvijestili su na stranicama MRMSOSP-a.

 

Vlada osnovala još jedno povjerenstvo, ovoga puta za starije osobe. Evo čime će se baviti!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap