Vlada objavila veće iznose zajamčene minimalne naknade, pogledajte koliko raste

Josip Mihaljević
24. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o osnovici za izračun zajamčene minimalne naknade. Mijenjaju se i druge naknade u sustavu socijalne skrbi, naknade za rad udomitelja…

vlada rh

Foto: Vlada RH

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila odluke koje proizlaze iz Zakona o socijalnoj skrbi. Radi se o Odluci o osnovici za izračun zajamčene minimalne naknade, Odluci o osnovici za izračun drugih naknada u sustavu socijalne skrbi te o Odluci za izračun iznosa naknade za rad udomitelja i iznos opskrbnine.

 Odluka o osnovici za izračun zajamčene minimalne naknade

Socijalne pomoći bit će veće od najniže starosne i nacionalne mirovine!

Sukladno najavama, Vlada RH određuje osnovicu na temelju koje se izračunava iznos zajamčene minimalne naknade koja se priznaje samcu ili kućanstvu koje nema dovoljno sredstava za podmirenje osnovnih životnih potreba. Nova osnovica iznosi 1.000 kuna što je za 200 kuna veće u odnosu na dosadašnji iznos od 800 kuna koji je donesen 2014. godine.

Odluka o osnovici za izračun drugih naknada u sustavu socijalne skrbi

Ova osnovica koristi se kao temelj za izračun iznosa drugih naknada u sustavu socijalne skrbi (naknada za trošak stanovanja, naknada za osobne potrebe, jednokratna naknada, naknada za redovito studiranje, osobna invalidnina, doplatak za pomoć i njegu, status roditelja njegovatelja ili status njegovatelja).

Osnovica ostaje 500 kuna, čim je zadržan dosadašnji iznos osnovice za izračun drugih naknada. Međutim, neka od prava iz ove kategorije naknada rastu, poput osobne invalidnine koja će umjesto 1.500 kuna iznositi 1.750 kuna.

Više o promjenama koje donosi novi Zakon o socijalnoj skrbi pročitajte OVDJE.

Vlada objavila veće iznose zajamčene minimalne naknade, pogledajte koliko raste
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap