Vlada o rebalansu proračuna: “Poruka umirovljenicima, mirovine neće doći pod znak pitanja”

Josip Mihaljević
4. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

Vlada je na sjednici u srijedu raspravljala i izmjenama i dopunama Državnog proračuna RH, a ministar financija Zdravko Marić pritom je uputio jasnu poruku umirovljenicima o usklađivanju mirovina koje je iza ugla.

vlada rh

Foto: Vlada RH

Vlada je na sjednici u srijedu u Sabor uputila prijedlog rebalansa državnog proračuna za ovu godinu s kojim se planira povećanje prihoda od tri milijarde kuna, a potrošnja se povećava za 9,4 milijarde kuna.

Tako će ovogodišnji proračun zabilježiti manjak u iznosu od 17,1 milijardi kuna ili 4,3 posto BDP-a.

“Bez obzira na rast ovog deficita mi projiciramo i vidimo putanju našeg javnog duga već ove godine ponovno na onoj tzv. silaznoj putanji, sa 88,7 na 86,6 posto BDP-a je naša bazna projekcija za kraj ove godine u odnosu na kraj prethodne godine”, poručio je ministar financija Zdravko Marić.

Marić je dodao kako se ove godine očekuje rast BDP-a od 5,2 posto, ali to neće osigurati potpuni ekonomski oporavak od koronakrize, ali iduće godine bi se mogli vratiti na razinu 2019. godine koja je bila rekordna.

Marić je pritom najavio rast plaća u državnom sektoru, ali je uputio poruku umirovljenicima:

“Povećanje osnovice plaća se već provodi i neće doći pod znak pitanja. I mirovine i mirovinska primanja, naša poruka umirovljenicima je uvijek da mirovine ni u kojem slučaju neće dolaziti pod znak pitanja”, kazao je Marić.

Iskoristio je priliku podsjetiti da je umirovljenicima isplaćen covid dodatak, a najavio je i usklađivanje mirovina u drugoj polovici godine. Kao referentan datum za usklađivanje uzima se 1. srpnja, no umirovljenici će usklađivanje, za koje još uvijek nije poznati koliko će iznositi, vjerojatno dočekati tek u rujnu 2021. godine.

 

Vlada o rebalansu proračuna: “Poruka umirovljenicima, mirovine neće doći pod znak pitanja”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap