“Vlada ne može biti objektivna u provjeri potpisa protiv mirovine sa 67”

Jasmina Grgurić
10. srpnja 2019.
Novosti
A- A+

Hrvatski sabor raspravljao je jučer o prijedlogu Odbora za Ustav da se potpisi za referendum inicijative “67 je previše” pošalju Vladi na provjeru. Unatoč raznim prijedlozima, ali i amandmanu Mosta, tako će i biti.

Robert Podolnjak (Snimak zaslona/Youtube)

Tijekom jučerašnje saborske rasprave o raspisivanju referenduma sindikalne inicijative “67 je previše” MOST je amandmanom predložio da se provjera broja i vjerodostojnosti potpisa povjeri Državnom izbornom povjerenstvu te da DIP bude taj koji će izvijestiti Sabor jesu li ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma.

Mostov Robert Podolnjak takav je prijedlog objasnio činjenicom da se Vlada nalazi u sukobu interesa, jer ona je ta koja je i odlučila da se dobna granica za odlazak u mirovinu podigne na 67 godina, kao i ostalim zakonima čija se izmjena sada traži temeljem potpisa gotovo 750 tisuća građana.

Vlada zaslužna za uspjeh referendumske inicijative

“Vlada je predložila takvo rješenje pa ne može biti objektivna, a nije bila ni dok su se prikupljali potpisi, jer je provodila antireferendumsku kampanju koju je financirala novcem poreznih obveznika” – upozorio je Podolnjak.

Također, dodaje, potpuno je jasno da potpisa ima dovoljno, ali principijelno bi bilo svaku daljnju proceduru povjeriti neovisnom DIP-u.

Burno na Odboru za Ustav: Sabor potpise inicijative '67 je previše' poslao Vladi na prebrojavanje

Saborski zastupnik Željko Lenart (HSS) primjetio je kako su sindikati protiv mirovinske reforme prikupili više potpisa nego što je HDZ dobio na europarlamentarnim izborima. Ipak, to ih ne sprječava da upravljaju zemljom bez ikakvih provjera, kakvu sada treba proći s potpisima.

Arsen Bauk (SDP) naglašava da je Vlada, provodeći antireferendumsku kapanju” samo dodatno motivirala ljude da izađu i daju svoj potpis. Po njemu je tako i Vlada zaslužna za uspjeh inicijative. Kazao je i da nema ništa protiv da se potpisi pošalju na provjeru Vladi. Ipak, s obzirom na ogroman broj potpisa nada se da će se provjera obavljati samo na uzorku, da će biti brza i učinkovita, jeftinija od one prošle te da će na jesen u Saboru raspraviti o raspisivanju referenduma.

Međutim, problem je što i dalje u zakonodavstvu ne postoje jasni kriteriji o referendumskoj proceduri pa tako nije jasno određeno kada se uzima samo uzorak, a kada se provjeravaju svi potpisi.

Pobuna protiv bivšeg ministra – “ubojice referenduma”

Tijekom rasprave Most se pobunio protiv dolaska sad već bivšeg ministara Lovre Kuščevića u saborske klupe, nazivajući ga “ubojicom referenduma”.

“Raspravljamo o referendumu, a u Sabor nam dolazi bivši ministar koji je ubojica referenduma, smatramo to neprihvatljivim” – rekao je mostovac Marko Sladoljev. 

Podsjetimo, krajem lipnja na saborskom Odboru raspravljen je zahtjev za raspisivanjem referenduma “67 je previše”. Tada je već predloženo da se broj i vjerodostojnost potpisa provjerava na uzorku te da se taj posao povjeri DIP-u. Međutim, kako su zakonska rješenja koja reguliraju pitanja referenduma još uvijek nedostatna, dok se čekaju ona nova, zaključeno je da treba poštivati sadašnju proceduru. Prema dosadašnjoj praksi za to je bila zadužena Vlada, a tako će biti i sada.