U Saboru danas raspravljaju o referendumu ’67 je previše’

Josip Mihaljević
9. srpnja 2019.
Novosti
A- A+

Možda ide sporo kao puž, ali priča o referendumskoj inicijativi ’67 je previše’ ide naprijed. Nakon razvoja događaja na sjednici odbora za Ustav, danas će se o referendumu raspraviti i u Saboru.

Hrvatski Sabor

Posljednja točka današnjeg dnevnog reda u Saboru bit će rasprava o izvješću o zahtjevu za raspisivanje državnog referenduma građanske inicijative ’67 je previše’.

Prošloga puta kada se o referendumu raspravljalo prije desetak dana na redovitoj sjednici Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Na Odboru su tada donijeli sljedeće zaključke i prijedloge:

  • Što prije donijeti zakon koji će na cjelovit i sustavan način urediti pitanje referenduma.
  • Predloženo je da se prilikom provjere broja i vjerodostojnosti potpisa birača izuzme uzorak na temelju kojega će se vršiti navedena provjera te da se ne provjerava svaki potpis pojedinačno u cilju ubrzavanja postupka.
  • Predloženo je kako bi bilo potrebno da Državno izborno povjerenstvo provjeri potpise.
  • Predloženo je razmotriti mogućnost donošenja zakona koje predlaže građanska inicijativa ’67 je previše’ i time ne bi bilo potrebe raspisivanje referenduma.

Međutim, kako su zakonska rješenja koja reguliraju pitanje referenduma nedostatna, u Odboru su naglasili kako je potrebno poštivati dosadašnju proceduru prilikom postupanja sa Zahtjevom za raspisivanje državnog referenduma.

U zaključku, Odbor za Ustav zatražio je od vlade provjeru potpisa, a Sabor će danas odlučiti kako će se priča o referendumu protiv mirovinske reforme nastaviti.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap