Vlada najavila izmjene 134 Zakona u 2019., pogledajte što će raditi ministar Marko Pavić

Josip Mihaljević
11. siječnja 2019.
Novosti
A- A+

Vlada RH donijela je Plan zakonodavnih aktivnosti za 2019. godinu i otkrila da će se u ovoj godini mijenjati minimalno 134 Zakona. Najviše posla imat će, Ministarstvo pravosuđa (15)  Ministarstvo financija (13), Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja (11), Ministarstvo zaštite okoliša i energetike (11). Što se tiče Ministarstva rada i mirovinskog sustava – mijenjat će se tek šest Zakona.

pavic plenkovic

Foto: Ministar Pavić i premijer Andrej Plenković  | Youtube screenshot

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić u prošloj godini bio je jedan od najistaknutijih ministara Vlade Andreja Plenkovića. Nakon relativno mirne prve polovice 2018., od kad je objavio kostur mirovinske reforme u lipnju nije se prestajao pojavljivati u medijima.

Mirovinska reforma, uz veliku buku javnosti i stručnjaka, na koncu je ipak izglasana uz velike promjene u odnosu na prvotnu najavu. I ako je 2018. definitivno bila Pavićeva godina, u 2019. godini će ipak malo stati na kočnicu. Mijenjat će se tek šest Zakona iz područja njegovog ministarstva.

Najmanje posla oko novih zakona imat će ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, Gabrijela Žalac, koja će mijenjati tek jedan Zakon. Ministrica demografije Nada Murganić također će ići u izmjenu samo jednog Zakona.

Slijede ih ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar državne imovine Goran Marić i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić koji će mijenjati duplo više, odnosno dva zakona. Ministar obrane Damir Krstičević mijenjat će tri zakona.

Koje zakone mijenja ministar mirovinskog sustava?

Prema planu zakonodavnih aktivnosti, ministar Pavić će ići u izmjene minimalno šest zakona, od kojih će tek jedan biti reformski.

To je Zakon o plaćama državnih službenika, koji će uvesti novi način ocjenjivanja rada djelatnika. Njihove plaće trenutačno uređuje pet propisa zbog kojih su plaće djelatnika koji rade iste poslove često nejednake.

Osim toga, mijenjat će se Zakon o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija u skladu s EU zakonodavstvom. Tu je i Zakon o potvrđivanju ugovora između RH i Republike Koreje o socijalnoj sigurnosti, Zakon o upućivanju radnika u RH te Zakon o potvrđivanju Konvencije Međunarodne organizacije rada o tripartitnim konzultacijama.

Jedini zakon koji bi mogao imati veze s mirovinama je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Središnjem registru osiguranika, ali ni to ne zvuči kao nešto što bi moglo pomoći trenutnim umirovljenicima.

Vlada najavila izmjene 134 Zakona u 2019., pogledajte što će raditi ministar Marko Pavić
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap