“Više želja nego realnost”: Je li Hrelja doista izbor za ministra rada ako SDP dobije izbore?

Josip Mihaljević
13. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Bude li Davor Bernardić nakon 5. srpnja u prilici sastaviti Vladu, ministarstva bi trebalo biti puno manje nego do sada, između 10 ili 12. Restart koalicija raste iz dana u dan, a u slučaju postizbornih pregovora broj ministarstava bi mogao biti veći. Iz HSU-a su proteklih mjeseci bili dosta glasni oko toga da njihov šef Silvano Hrelja postane budući ministar rada, no ništa nije sigurno.

davor bernardić

Foto: Youtube screenshot

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja još je u rujnu za portal Mirovina.hr potvrdio spremnost za ulazak u izvršnu vlast kako bi postao ministar rada i mirovinskog sustava. Još jedan HSU-ovac, Tomislav Žagar, potvrdio nam je prije nekoliko tjedana u intervjuu da Restart koalicija u slučaju osvajanja izbora ide u tom smjeru.

Međutim, Jutarnji list danas donosi potencijalna ministarska imena u slučaju pobjede Restart koalicije, no mjesto ministra rada i mirovinskog sustava prema njihovim izvorima i nije tako sigurno:

“Za Ministarstvo rada jako je zainteresiran predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja, ali naši sugovornici iz SDP-a kažu da su to više želje nego realnost. Sasvim je sigurno da će kod odabira ministra rada ključnu riječ imati i politički tajnik stranke Davorko Vidović, ali on, kako doznajemo, nema ambiciju biti dio izvršne vlasti”, piše Jutarnji list.

Tko bi mogli biti ostali ministri?

tomislav zagar hsu
[INTERVJU] Tomislav Žagar iz Restart koalicije otkrio kandidata za ministra rada i mirovinskog sustava!

Branko Grčić bio bi potpredsjednik Vlade bez ministarstva koji bi koordinirao svim procesima. Potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti trebao bi biti Rajko Ostojić, a budući ministar zdravlja mogao bi biti Danko Velimir Vrdoljak. Još jedan potpredsjednik mogao bi biti šef HSS-a Krešo Beljak koji bi provodio reformu lokalne samouprave jer ima iskustva kao dugogodišnji gradonačelnik Samobora.

Voditelj SDP-ovog savjeta za gospodarstvo mogao bi biti prof. Josip Tica, a na tom mjestu mu konkurira i bivši ministar financija Boris Lalovac.

Bivši predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić dobio bi jedno “mega ministarstvo” koje bi zapravo spojilo pet do šest sadašnjih ministarstava koje imaju neki doticaj s gospodarstvom.

Ministar unutarnjih poslova mogao bi postati Nikša Vukas kojeg sugovornici Jutarnjeg lista opisuju kao izuzetno organiziranog i sistematičnog čovjeka. Ministarstvo socijalne politike preuzeo bi Nino Žganec, a konkurenti su mu bivša saborska zastupnica Marija Alfirev te pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade Primorsko-goranske županije Dragica Marač.

Vanjsku politiku vodio bi Joško Klisović, dok je najizgledniji kandidat za ministra obrane Franko Vidović. Njemu je pak konkurent dugogodišnji istaknuti član SDP-a Arsen Bauk koji je u MORH-u bio još u Račanovoj Vladi.

Obrazovanje i znanost preuzeo bi Emil Tafra, zaštitu okoliša Mirela Holy, a zelene politike i prostorni razvoj preuzela bi šefica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

Kao ministar pravosuđa spominje se Vojko Braut, odvjetnik i potpredsjednik riječkog SDP-a, iako dio SDP-a na tom mjestu priželjkuje saborskog zastupnika Peđu Grbina. Posljednje “ministarsko” ime koje se spominje jest Mihael Zmajlović koji bi vodio Državni ured za digitalnu ekonomiju.

“Više želja nego realnost”: Je li Hrelja doista izbor za ministra rada ako SDP dobije izbore?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap