Više od polovine umirovljenika more je zadnji put vidjelo prije deset i više godina!

Jasmina Grgurić
9. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

Većina građana Hrvatske ne ide na ljetovanje. Prema broju radnika koji si ne mogu priuštiti tjedan dana na moru, Hrvatska je u Europi na visokom trećem mjestu. Kako je tek onda umirovljenicima? Prema našoj anketi, njih više od polovine taj si luksuz nije priuštilo više od deset godina!

Ilustracija: Pixabay

Za odlazak na more nema ni velika većina radnika, a kamo li umirovljenika. Potvrđuje to i neslavni podatak prema kojem se Hrvatska našla na trećem mjestu europskih zemalja čiji si građani ne mogu priuštiti ni tjedan dana ljetovanja.

“Ako gledamo da su i plaće i mirovine još vrlo često opterećene i nekim ratama kredita koje statistika službena ne obuhvaća, onda zapravo imamo jednu dosta lažnu sliku tako da možemo govoriti da se izrazito teško živi” – komentirao je ovih dana za RTL i Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Uzmemo li u obzir da većina umirovljenika prima mirovine ispod prosječne 2.582 kune, računica je i više nego jasna. Nemamo dovoljno ni za hranu, lijekove i režije, a kamoli troškove smještaja, puta i ostalih “luksuza” ljetovanja, od kave, sladoleda, ručka pa nadalje.

Sever ističe da i oni koji na more idu, čine to s velikom dozom odricanja, planirajući i opskrbljujući se namirnicama s akcija mjesecima unaprijed kako bi si na moru mogli priuštiti – samo more.

[ANKETA] Umirovljenici, idete li na more i kada ste posljednji put bili na ljetovanju?

Poražavajući su i rezultati ankete koju smo prije nekoliko dana objavili na našem portalu, a u kojoj je sudjelovalo više od 1.100 umirovljenika. Tako je njih više od 50 posto (52,54 posto) potvrdilo da su zadnji put na moru bili prije deset ili više godina.

Njih 16 posto su ipak imali sreće more vidjeti ove godine. U takvim slučajevima riječ je uglavnom o ljetovanjima uz podršku obitelji ili u privatnim vikendicama te kraćim odmorima uz minimalne troškove.

Više od 13 posto ljetovalo je zadnji put prije više od pet godina, dok ih 10 posto na moru nije bilo unazad pet godina. Lani, odnosno preklani na moru je bilo oko 7 posto naših čitatelja umirovljeničke populacije.

Više od polovine umirovljenika more je zadnji put vidjelo prije deset i više godina!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap