[ANKETA] Umirovljenici, idete li na more i kada ste posljednji put bili na ljetovanju?

Jasmina Grgurić Zanze
4. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

Ako je hrvatskim umirovljenicima išta nedostupno, onda je to odlazak na ljetovanje. Većina ih živi s mirovinama ispod prosječnih 2.582 kune pa je jasno da je financirati sedam dana boravka na moru, uz troškove smještaja i puta nemoguće. Pitamo vas stoga u našoj anketi kada ste si zadnji put mogli priuštiti ovaj luksuz.

Foto: Rawpixsel

Dobar život u mirovini svakako uključuje i mogućnost putovanja sada kada imamo vremena. Međutim, nemamo novca pa odlazak na ljetovanje većini umirovljenika predstavlja nedostižni san. Prosječna mirovina iznosi 2.582 kune, većini i manje od toga pa je jasno da si odlazak na more ne mogu priuštiti.

Naime, za sedam dana boravka u povoljnijem apartmanu od 40 eura po danu moramo izdvojiti 2.100 kuna. Ako tomu pridodamo troškove puta koji za povratnu autobusnu kartu po osobi iznose oko 200 kuna, ovisno o udaljenosti, a putovanje osobnim automobilom trostruko više, onda je jasno da potrebni iznos premašuje prosječna umirovljenička primanja. Uz novčani iznos koji ćemo na ljetovanju potrošiti na hranu, piće i sadržaje, takav luksuz rijetko tko bi si mogao priuštiti.

Čak je i onima koji imaju vlastitu vikendicu ili besplatni smještaj glavna prepreka upravo trošak putovanja i boravka na moru na koje ne želimo ići ako nemamo ni za kavu.

more
Blagajnica hoće ići na more, išli bi i penzići: Evo što ih sprječava

Umirovljenici stoga često koriste mogućnost jednodnevnih izleta koji su se također prorijedili zbog strogih odluka u pojedinim gradovima poput Crikvenice pa su takvi aranžmani zbog “nabijenih” cijena parkiranja autobusa mnogim prijevoznicima i turističkim agencijama postali neisplativi. Uostalom, bez noćenja ne možemo ni govoriti o ljetovanju.

U Hrvatskoj je u srpnju 2021. godine ostvareno 3,7 milijuna dolazaka i 25 milijuna noćenja, odnosno 47 posto više dolazaka i 33 posto više noćenja nego u istom razdoblju protekle godine. Pri tome su strani turisti ostvarili 21,6 milijuna noćenja, dok su domaći turisti ostvarili 3,3 milijuna noćenja. Riječ je o padu za 20 posto u odnosu na 2019. godinu.

Nekako sumnjamo da značajan postotak u ovim brojkama čine domaći umirovljenici pa vas u našoj anketi pitamo kada ste posljednji put bili na ljetovanju.

Umirovljenici, idete li na more i kada ste posljednji put bili na ljetovanju?

 

 

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap