Više od polovice čitatelja bira umjetno drvce, a četvrtina ga neće imati: ‘U džepu ostane koji euro više’

Luka Kalac
13. prosinca 2023.
Novosti
A- A+

Hoćete li imati pravo ili umjetno božićno drvce, bilo je pitanje u našoj prošlotjednoj anketi, a vaši odgovori su bili doista raznoliki, pogotovo oni na našoj Facebook stranici. U anketi je nešto manje od 60 posto čitatelja otkrilo da su odabrali ili kako će tek odabrati umjetno drvce, dok će njih 15 posto odabrati pravo. Gotovo četvrtina sudionika u anketi neće uopće imati božićno drvce u svom domu.

Ukrasna kuglica na božićno drvcu

Božićno drvce | Foto: Unsplash / Sandra Seitamaa

Božićno drvce je dio tradicije bez koje mnogi ne mogu zamisliti proslavu Božića iako se običaj kićenja drvca pojavio na našim prostorima tek polovicom 19. stoljeća. Ova tradicija je još jedna prilika koja okuplja obitelji koje zajedno kite božićno drvce na Badnjak. S obzirom na to da su gradovi okićeni i prije samog početka prosinca, mnogi to odluče učiniti i prije jer je riječ o tradiciji koja uveseljava najmlađe.

Kako biste blagdane proveli u miru i sreći, podsjećamo vas na upozorenje vatrogasaca koji ukazuju na potencijalne opasnosti do kojih može doći prilikom korištenja svijeća, lampica, prskalica i ostalih božićnih dekoracija. O tome više možete pročitati ovdje i tako se dodatno osigurati.

Najviše vas će imati umjetno drvce

Na pitanje hoćete li imati umjetno ili pravo božićno drvce, 556 osoba, odnosno 44,23 posto ispitanika je izjavilo kako će odabrati umjetno, baš kao i svake godine. Daleko manja brojka dolazi iz odgovora ‘umjetno, pravo drvce je preskupo’ koji je odabralo 164 ispitanika što bi u postocima iznosilo 13,05 posto.

Najmanje odgovora, njih 15, odnosno 1,19 posto odnosi se na to da će naši čitatelji okititi drvce u dvorištu. Gotovo četvrtina ispitanika, njih 191 će odabrati pravo drvce, jer samo tako imaju pravi doživljaj Božića, što čini ukupno 15,19 posto odgovora u ovoj anketi. Čak 331 čitatelj neće imati drvce i time čini 26,33 posto ispitanika ove ankete.

Vaš glas na Facebooku

Na pitanje o tome kakvo će božićno drvce krasiti vaš dom, odgovorili ste i na našoj Facebook stranici s koje smo izdvojili nekoliko komentara. ‘Pravo drvce jer obožavam miris bora. Bez toga ne može biti Božić. Uvijek pravi bor’, ‘Nikakvo drvce! Božić slavim srcem, svetom Misom, postim petak prije Božića i molitvom. Dat ću skromni dar jednom siročetu.’, ‘Platneni bor’, ‘Već godinama koristim umjetno tako će biti i ove i sve ostalo bit će najskromnije’, ‘Umjetno, jer sam alergičar nažalost’, ‘Oba dva’ i ‘Kupili smo dvije male Picea Glauca (patuljasta smreka) u tegli. Jednu kitimo, druga će stajati pred vratima, a kasnije potkraj zime se sele na groblje u žardinjere’, napisali ste ispod objavljene ankete na našem Facebooku.

‘Umjetno, prirodno je ljepše, ali iglice brzo otpadaju jer je u prostoru toplo’, ‘Umjetni već godinama jer je blagoslov kuće poslije Nove pa bi mi otpale sve iglice. Ljepše imati živi ali skupo mi’, ‘Nikakvo… pošteni lopov zdipio mi bor. Neka mu Sretan Božić, a ja ću imati grančicu jelke’, ‘Imam mali plastični bor, 20 kuglica jednu malu girlandu, mali vrh, sve minijaturno u srebrnoj boji. Bitan je osjećaj Božića, ljubav za moju obitelj, neka je zdravlja i Božjeg blagoslova’.

‘Granu srebrne jele’, ‘Umjetno, zbog toga što mi žao za par dana posjeći drvce… i bacit, a ono u kaljevima mi nije baš hit, iako je ugodnija atmosfera s pravim i miris…’, ‘Umjetno već godinama. Tako čuvamo prirodu, a u džepu ostane koji euro više’, ‘Nikakvo jer to nebitno kao i još podosta toga. Samo stolni aranžman od svježih grana’ i ‘Umjetni dok su bila djeca mala onda imali živi’, samo su neki od vaših komentara.

Rezultati ankete o božićnom drvcu | Foto: Mirovina.hr

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap