Više od 60 posto umirovljenika u Hrvatskoj zabrinuto za svoje mirovine

Jasmina Grgurić
27. travnja 2020.
Novosti
A- A+

 Agencija Promocija plus za HRT provela je ovoga mjeseca ispitivanje među radnicima, nezaposlenima i umirovljenicima na temu aktualne krize zbog koronavirusa. Na pitanja strahuju li od gubitka radnog mjesta, nalaženja posla, ali i neisplate mirovina odgovorilo je 1.400 osoba. Više od 60 posto starijih izrazilo je pritom određeni stupanj zabrinutosti da mirovine neće biti redovno isplaćene.

Umirovljenici strahuju da će im kriza isprazniti novčanike Foto: Pixabay

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava te ministarstvo financija u gospodarskoj krizi izazvanoj epidemijom koronavirusa nekoliko su puta poručili umirovljenicima da do smanjivanja i kašnjenja isplata mirovina neće doći. Unatoč porukama ministara Josipa Aladrovića i Zdravka Marića, većina građana ipak je zabrinuta.

Trećina umirovljenika uopće se ne brine

Potvrdilo je to i najnovije mjesečno istraživanje HRT-a za travanj, a koje je na uzorku od 1.400 ispitanika provela agencija Promocija plus. Prema posljednjem HRejtingu, više od 60 posto umirovljenika izrazilo je određeni stupanj zabrinutosti zbog isplate mirovina.

Tako se 33,4 posto umirovljenika uopće ne brine za svoje mirovine. Određena zabrinutost vlada kod 31,6 posto njih. Prilično je zabrinuto 19,1 posto umirovljenika, dok veliku zabrinutost vezanu uz to hoće li se isplatiti mirovina osjeća 15,8 posto umirovljenika, odnosno svaki šesti, izvijestio je HRT.

HRejting zabrinutosti za mirovine (Snimak zaslona/HRT)

Strah od otkaza veća u privatnom sektoru

Kada je riječ o strahu od gubitka radnog mjesta, 28 posto radnika uopće ne brine da će ostati bez posla, 36,4 posto se brine, ali ne previše, 22,5 posto se prilično brine, dok se 12,9 posto jako brine.

otvoreno mirovinska reforma
Burić poručila umirovljenicima: "Mirovine su sigurne i dolazit će na vrijeme"

Veća zabrinutost za sigurnost radnog mjesta vlada u privatnom sektoru. Otprilike dvije trećine zaposlenika i u javnom i u privatnom sektoru uopće se ne brine ili ne brine previše da bi mogli ostati bez posla. 14 % zaposlenih u privatnom sektoru jako strahuje, dok je njih 19 % prilično zabrinuto.

U javnom sektoru je 8,5 posto ljudi jako zabrinuto, dok se 26 posto njih prilično brine da bi moglo izgubiti posao. Najveća zabrinutost prisutna je kod slobodnih zanimanja, odnosno onih koji se samozapošljavaju. Čak 61 posto je jako ili prilično zabrinuto, a samo 14 posto uvjereno je da će zadržati posao, pokazuje HRejting.

Više od 60 posto umirovljenika u Hrvatskoj zabrinuto za svoje mirovine
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap