Više od 20 tisuća umirovljenika koji rade na pola radnog vremena!

Jasmina Grgurić Zanze
20. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Bilo da je iz nužde ili iz želje, rad u mirovini sve je popularniji. Krajem ožujka premašili smo brojku od 20.000 zaposlenih do polovine radnog vremena, što predstavlja veliki skok. Naime,  posljednjih mjeseci prati nas trend od oko 500 novih umirovljenika-radnika svakog mjeseca.

Ilustracija: Rawpixel

Ožujak smo zaključili s ukupno 20.270 umirovljenika koji rade do polovice punog radnog vremena. Od te ukupne brojke, 12.453 ih je u starosnoj, a 4.620 u prijevremenoj mirovini. Od 1. kolovoza prošle godine mogućnost rada dobili su i obiteljski umirovljenici, ali zasada ju koristi tek 490 njih. Također, rade i umirovljeni prema posebnim propisima, 1.681 umirovljenih branitelja te 1.026 vojnika.

Trend rada u mirovini konstantno je u uzlaznoj putanji te posljednjih mjeseci bilježi oko 500 novih umirovljenika koji se svakog mjeseca zapošljavaju do polovine radnog vremena.

Trgovina kao radna “meka” za umirovljenike

Iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje otkrivaju i u kojim djelatnostima najviše rade. Tako je najviše starosnih umirovljenika na pola radnog vremena zaposleno u trgovini, na popravcima motornih vozila i motocikala (2.184 umirovljenika), dok ih je 2.069 u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima. Prerađivačka industrija ima 1.758 zaposlenih umirovljenika, dok ih je 1.414 u građevini.

Trgovina zapošljava i najviše prijevremenih umirovljenika. Na popravcima motornih vozila i motocikala je 984 radnika, zatim stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti okupljaju njih 705, prerađivačka industrija 619, dok je 519 umirovljenika u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima.

Branitelji i vojnici najviše rade u administraciji

Međutim, administracija obuhvaća najviše “povlaštenih”. Naime, branitelji su najviše prema djelatnostima zaposleni u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima (215), građevinarstvu (192), prijevozu i skladištenju (130) te trgovini na veliko i malo; popravak motornih vozila i motocikala (130).

Rad u mirovini sve popularniji: Zaposlilo se više od 1.000 umirovljenika!

Umirovljeni vojnici također najviše rade u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima (306), građevinarstvu (252), prijevozu i skladištenju (219) te  prerađivačkoj industriji (206).

Korisnici obiteljske mirovine koji rade do polovice radnog vremena prema djelatnostima su najviše zaposleni u trgovini na veliko i na malo; popravak motornih vozila i motocikala (85), administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima (82), djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (66) te prerađivačkoj industriji (59).

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap