Vili Beroš govorio na konferenciji o “boljoj budućnosti zdravog starenja”

Josip Mihaljević
5. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Ministar zdravstva Vili Beroš u ime Vlade RH sudjelovao je na prvom danu e-konferencije Better Future of Healthy Ageing 2020 (Bolja budućnost zdravog starenja).

vili beroš

Foto: zdravlje.gov.hr

Pod visokim pokroviteljstvom Vlade RH, u organizaciji Medicinskog fakulteta u Zagrebu, na poticaj i suradnji s Ministarstvom znanosti i visokog obrazovanja, a povodom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU – od 3. do 5. lipnja održava se E-konferencija “Better Future of Healthy Ageing”Bolja budućnost zdravog starenja, javlja Ministarstvo zdravstva.

Na početku Konferencije, sudionicima se u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade RH obratio ministar zdravstva Vili Beroš:

“Većina zemalja svijeta bilježi porast očekivanog trajanja života, a starije osobe čine značajan dio ukupne populacije. Takve demografske promjene imaju veliki utjecaj na održivi razvoj, što je jedan od razloga zašto se izazovi starenja trebaju razmatrati u svim politikama”, kazao je Beroš.

U nastavku je apostrofirao dostupne podatke o smrtnosti tijekom pandemije Covida-19 te istaknuo “posebnu ranjivost starije generacije, kao i činjenicu da će se u sljedećem razdoblju morati razviti, na razini EU, učinkovit sustav zaštite starijih osoba od te, ali i drugih zaraznih bolesti, koje su se ovom krizom pokazale kao jedan od vodećih javno zdravstvenih prioriteta.”

Inače, konferencija je zbog epidemije postala e-konferencija, a iz Ministarstva zdravstva navode kako doprinosi realizaciji prva dva strateška cilja predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU – Europa koja raste ujednačeno, uključivo i održivo i Europa koja povezuje. Prvi cilj se odnosi na demografske izazove, koheziju, održivi rast i klimatske promjene, a drugi na promet, nove tehnologije i digitalnu povezanost.

Rasprave i zaključci konferencije pretočit će se u dokument za donošenje politika s preporukama vezanima za tri ključna aspekta starenja.

Vili Beroš govorio na konferenciji o “boljoj budućnosti zdravog starenja”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap